Željko Heimer održao interesantno predavanje o povijesti i značaju šibenskih zastava

Stručnjak za zastave i grbove, dr.sc. Željko Heimer, održao je večeras u atriju šibenskog muzeja predavanje o povijsti i značaju šibenskih zastava koje možemo pratiti čak devet stoljeća unatrag.

Već iz najstarijih slikanih i pisanih izvora zna se da gradske komune od pamtivijeka koriste simbole svoje zajednice, među kojima istaknuto mjesto imaju i zastave. Šibenik nije iznimka, a dokumentirane šibenske zastave možemo pratiti barem osam, devet stoljeća unatrag. One zauzimaju značajno mjesto na srednjovjekovnim pomorskim navigacijskim kartama sve do 16. stoljeća.

a a1 a2

– U suvremeno doba bilježimo čitav niz različitih zastava koje se mogu s pravom nazivati šibenskima, s osobitim ponosom ističemo one iz Domovinskog rata. Posljednjih godina grad se okitio i nekim novima koje će ostati na ponos budućim generacijama Šibenčana – istaknuto je na predavanju koje je zainteresiralo veliki broj Šibenčana.

a3 a4

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.