‘Zvona moga grada’ i dirljive riječi na komemoraciji za Jelu Godlar Brešan

Riječi, s kojima je Jela Godlar Brešan bila tako vješta, zapinjale su u grlu svih koji su se danas u šibenskom hramu knjige, Gradskoj knjižnici ‘Juraj Šižgorić’, na komemorativnom skupu, prisjetili suradnje, druženja i prijateljevanja sa samozatajnom šibenskom književnicom. Dvoranu šibenske knjižnice, uz supruga Ivu, sina Vinka, unuke i ostalu rodbinu ispunili su brojni prijatelji i suradnici Jele Godlar Brešan.

jela-bresan-komemoracija-2

Jela Godlar Brešan, prihvatila je život u sjeni supruga Ive, a kasnije i sina Vinka. Nikada nije pridavala veliku važnost svom književnom opusu, ali je svojim djelovanjem javno pokazivala ljubav prema Šibeniku u koji ju je dovela ljubav.

jela-bresan-komemoracija-10

– S profesoricom Jelom Brešan sjedio sam u zbornici Gimnazije i pamtim je kao osobu vedrog duha, susretljivu i srdačnu. Kao kolegica bila je uvijek korektna, spremna dati koristan savjet i pomoći mlađim kolegama. I kad je otišla u mirovinu sretali smo se često i uvijek je pitala o novostima u školi rad koje je do zadnjeg dana pratila, kazao je Josip Paić, ravnatelj šibenske gimnazije ‘Antuna Vrančića’.

Nakon odlaska u mirovinu profesorica Jela Godlar Brešan pokrenula je i 20 godina vodila Projekt ‘Šibenik metropola mladih’, kroz koji je promovirala cijeli niz mladih šibenskih umjetnika.

– Jela Brešan bila je pokretač i glavni motor projekta kroz koji je Šibeniku i njegovoj mladosti htjela pružiti kvalitetne kulturne sadržaje u vidu predstavljanja, predavanja i koncerata kojih je tada nedostajalo. Radeći u Gimnaziji kao profesorica znala je da toliko mladih i talentiranih ima u našem gradu da ga se slobodno može nazvati ‘metropolom’. Tim ljudima trebalo je dati priliku da se dokažu i zato je profesorica Brešan osmislila znanstveno-umjetnički projekt ‘Šibenik metropola mladih’. Predstavljala je gradu njegove vlastite bisere, ona koja se nije rodila u Šibeniku nego ju je ljubav dovela u Šibenik, kazala je Vesna Beader, kolegica i suradnica profesorice Jele Godlar Brešan.

Kako je rekla, kada su se u gradu pojavili brojniji organizatori i kulturna događanja, projekt je ispunio svoju svrhu i mogao je završiti.

jela-bresan-komemoracija-11

Uz dva ulomka romana ‘Limenke i ciklame’ o Jeli Godlar Brešan, s puno je emocija govorila i Marija Lončar, novinarka, prijateljica i učenica.

– Ni jedna bura ni oluja, ni jedno more bez kopna i čvrsta oslonca na vidiku nisu toliko strašni kao spoznaja konačnosti i ono teško i turobno; nikad više. S profesoricom više nećemo piti kavu niti se sretati na trgu ispred katedrale, ljepoti koje se uvijek divila i klanjala. Sretat ćemo se u njezinim knjigama. Približavajući se osamdesetim godinama svog života znala je reći kako mora neke stvari srediti, napraviti reda iza sebe. Tako je i nastala njena posljednja priča, dokumentarno-narativni tekst o djedu po majci, poljskom židovu, kojega je od milja zvala ‘dedo Stapp’, pričala je Marija Lončar.

Ne da se o tomu šutjeti i treba reći, kazala je Marija Lončar, da antifašizam za profesoricu nije bio nikakva ideologija, već civilizacijski doseg. Suprotno od onoga što se širilo u dijelu hrvatskog društva.

– To ju je zabrinjavalo i zato je htjela da njena knjiga dođe do što većeg kruga čitatelja. Osobito mladih jer je u njih uvijek vjerovala. Stalo joj je da njezina knjiga ostane iza nje kao svjedok jer je i ona bila jedna vrsta svjedoka, kazala je Marija Lončar.

Komemoracija, koju je organizirala gimnazija ‘Antuna Vrančića’ zaključena je instrumentalnom izvedbom skladbe ‘Zvona moga grada’, koju su odsvirali gimnazijalci: Nikolina Kapitanović, Katarina Puće i Šime Buha.

jela-bresan-komemoracija-14

Knjižnica je odala počast Jeli Godlar Brešan, malom vitrinom u kojoj su izložena njezina književna djela.

jela-bresan-komemoracija-21

U šibenskoj knjižnici otvorena je i Knjiga žalosti za Jelu Godlar Brešan.

jela-bresan-komemoracija-28

jela-bresan-komemoracija-29

Šibenska spisateljica i profesorica Jela Godlar Brešan, preminula je 20. rujna u Šibeniku u 81. godini života. Rođena je 6. ožujka 1936. godine u Slavonskom Brodu. Završila je Filozofski fakultet u Zagrebu, a nakon udaje za Ivu Brešana preselila se u Šibenik gdje je niz godina radila kao profesorica hrvatskog i engleskog jezika u šibenskoj Gimnaziji. U spisateljskoj karijeri objavila je četiri romana: ‘Limenke i ciklame’, ‘Helka Stapp i njene sanje’, ‘Helkin rat i mir’ i ‘Sara’.

jela-bresan-komemoracija-8

Jela Godlar Brešan sahranjena je u petak, 23. rujna na gradskom groblju Kvanj u Šibeniku.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.