75. obljetnica primoštenskih žrtava

Povodom 75.godišnjice ‘Primoštenskih žrtava hrvatskoj slobodi’, Hrvatska seljačka stranka organizira komemorativnii skup i misu zadušnicu za pokojne, koji će se danas održati u crkvi sv. Roka u Primoštenu s početkom u 16 sati.

Na komemorativnom skupu nazočnima će se prigodnim govorom, na mjestu pogibije, obratiti Branko Hrg, predsjednik Hrvatske seljačke stranke u pratnji lokalnih dužnosnika stranke.

Jere Huljev  Dupinov  iz  Primoštena u svojoj knjizi o običajima i povijesti  Primoštena, napisao je o žandarsko- četničkom-orjunaškom zločinu u Primištenu na 27.11.1938.godine. Toga  dana u Primoštenu je bio predizborni skup naroda  za glasanje, za Hrvatsku seljačku stranku, gdje je bilo više od dvije tisuće naroda, koji su se okupili na prostoru, oko crkve  Sv. Roka, sa hrvatskim zastavama i povicima, Živija Maček i Živila Hrvatska. Tu su pred  narod  izašla dva žandara. Jedan od njih uzeo je pušku i ubio je Vicu  Bolanču. Obadva žandara nastavili su pucati. Ubili su i Radu Radića i teško su ranili, Jeru Petrinu i Ivana Tunkova, kojega su probili sa nožem na puški. Tu su ostali ležati mrtvi i Ante Gaćina i teško ranjeni Ante Skorić, koji je od rane preminuo u bolnici u Šibeniku. Tako su tada ubijeni Hrvati, Vice Bolanča, Ante Gaćina, Ante Šušnjara, Rade Radić i Ante  Skorić, koji je od rane preminuo u bolnici u Šibeniku.

Jere  Huljev  je  napisao: ” Ta dva žandara su posli tog zločinačkog podhvata još pobjednički promarširali uz Varoš i kroz selo.”…..”A kad je sprovod s pokojnicima doša na Rudinu,(trg u Primoštenu), začuja se jaki muški povik, SLAVA HRVATSKIM MUČENICIMA OD   SRPSKE   RUKE.”   Cili  sprovod  je  odgovoria, SLAVA  IN.”

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.