Amerikanci donirali pola milijuna kuna za razminiranje skradinskih polja

Američka gospodarska komora uručila je danas predstavnicima Šibensko-kninske županije i Grada Skradina potvrdu od 526 tisuća kuna s kojima je razminirano više od 52 tisuća m2 prostora oko naselja Gračac na skradinskom području. Donirana sredstva prikupljena su na prošlogodišnjoj dobrotvornoj gala večeri ‘Večer za sigurne korake’, a najveći donator bila je Vlada SAD-a. Razminiranje ovog prostora omogućilo je stanovnicima pristup obradivim poljoprivrednim površinama, a župan Goran Pauk predstavnicima Američke gospodarske komore i američke Vlade zahvalio se što već godinama imaju senzibilitet prema gorućem problemu zaostalih mina s kojima se Hrvatska susreće.

np krka razminiravanje5

Naime, od 2001. godine preko dobrotvornog projekta ‘Večer za sigurne korake’ donirano je gotovo sedam milijuna kuna za razminiranje sedam hrvatskih županija.

Na šibensko-kninskom području, kazao je župan Pauk, od 1998. godine razminirano je 30,8 km2 područja, a preostalo je od mina očistiti još 37,8 km2.

np krka razminiravanje2

Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec naglasio je kako je u Hrvatskoj od mina ugroženo 20 posto stanovništva. Ponovio je kako je plan Hrvatsku od minskih sredstava očistiti potpuno do 2019. godine, a Jakopec vjeruje kako će im u tome pomoći i sredstva Europske unije budući da je Hrvatska postala punopravnom članicom EU.

-Naše sudjelovanje dokazuje predanost američke Vlade po pitanju razminiranja u Hrvatskoj i svijetu. Američka Vlada je od 1999. godine donirala 30 milijuna dolara za razminiranje Hrvatske što je rezultiralo uklanjanjem preko 3.500 mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava – poručila je zamjenica veleposlanika SAD-a u Hrvatskoj Margaret Nardi.

np krka razminiravanje3

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.