Četiri investitora zainteresirana za gradnju marine u Tisnom

U srijedu 6. studenog otvorene su u Zagrebu ponude prema natječaju za izgradnju i gospodarsko korištenje luke nautičkog turizma u Tisnome, u uvali Luke.

– Ta koncesija se daje na pomorskom dobru za potrebe izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene na dijelu tišnjanske luke, u skladu sa detaljnim planom uređenja luke nautičkog turizma u uvali Luka – Tisno. Od te četiri pristigle ponude otvorene u prostorijama ministarstva, jedna je bila nepotpuna, pa time i neprihvatljiva za razmatranje. U slijedećih 15 dana očekuje se službeno očitovanje komisije Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, te donošenje odluke o odabiru najpovoljnijeg koncesionara. Nakon toga će Ministarstvo mora Vladi RH dati prijedlog ugovora za potpis. Novi koncesionar se očekuje početkom slijedeće godine – kaže načelnik Općine Tisno Ivan Klarin.

ŠPEKULATNTSKE TVRTKE

Problemi su započeli kada je koncesija za izgradnju dodijeljena 2010. jednoj špekulantskoj tvrtki, pa je potom i poništena. Na ponovljenom natječaju iz veljače 2011. godine koncesionar nije izabran, da bi u ljeto iste godine konačno Vlada dodijelila koncesiju za izgradnju i gospodarsko korištenje marine sa 220 vezova zagrebačkoj tvrtki Agram Kaptol. Tada se ta tvrtka pokazala ozbiljnim investitorom te je odmah dostavila i bankovnu garancija u iznosu od sedam milijuna kuna ili zakonom predviđenih sedam posto od ukupne investicije, a tišnjanska marina trebala bi koštati oko sto milijuna kuna.

BEZ LOKACIJSKE DOZVOLE

Međutim, tvrtka Agram je, prema potpisanom koncesijskom ugovoru, bila dužna ishodovati lokacijsku i građevinsku dozvolu, i to do 1. kolovoza. Od svega toga nije bilo ništa, pa se opet raspisao natječaj, a ovaj put po prvi put se javila i najjača hrvatska nautička tvrtka, ACI.

– Taj projekt od vitalnog je značaja za našu općinu. Osim što će valorizirati prostor uvale Luke, marina će zapošljavati četrdesetak djelatnika i bit će novi zamašnjak budućeg gospodarsko-turističkog razvoja tišnjanskog kraja – kaže načelnik Ivan Klarin.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.