Dom umirovljenika: Otvaranje 50 radnih mjesta?

Drniška gradska izvršna vlast ne samo da ozbiljno razmišlja o izgradnji Doma umirovljenika u Drnišuveć su učinjeni i prvi koraci ka tom cilju, potvrdio nam je gradonačelnik mr.sc. Josip Begonja.

-Ideju da bi u Drnišu gradili Dom umirovljenika izložili smo u Ministarstvu socijalne politike i mladih iz dva razloga. Kao prvo popis stanovnika 2011. godine pokazao je da drniški kraj ima postotno veći udjel žitelja treće životne dobi , dok je drugi razlog velika zainteresiranost na području županije kad je riječ o potrebi smještaja štićenika u Dom u Oklaj, odnosno u Šibenik- kazao je Begonja za DrnišNEWS.

Što se financiranja tiče šansu vidi u natječaju Fonda za ruralni razvoj koji će biti raspisan sljedeće 2014. godine,

-Novcem iz tog fonda financirati će se gradnja domova umirovljenika, đačkih domova, škola, dječjih vrtića, bolnica itd. Stoga smo odlučili izraditi projektnu dokumentaciju, a hoćemo li biti partneri u sufinanciranju prvenstveno ovisi o našem fiskalnom kapacitetu, odnosno o najavljenim mjerama Vlade RH o ukidanju područja posebne državne skrbi uslijed čega bi Grad Drniš na godišnjoj razini u proračunu ostao bez 7 milijuna kuna.

Ako izgradnja takvog objekta, po sistemu ključ u ruke, kapaciteta do 200 štićenika košta 2,5 milijuna eura, Grad bi trebao participirati sa oko 45 posto troškova, računajući i PDV. Naime, Europska unija ne financira sve troškove, već samo prihvatljive troškove, a PDV nije prihvatljiv trošak-naglasio je gradonačelnik.

Ukoliko Grad ne bude imao fiskalnog kapaciteta za sudjelovanje u projektu okrenut će se sistemu javno-privatnog partnerstva,

-Tim više što smo do sada imali nekoliko kontakata od strane privatnih investitora zainteresiranih za gradnju doma umirovljenika u Drnišu. Uvjeren sam da ćemo u okviru mandata ove izvršne vlasti uspjeti u Drnišu sagraditi Dom umirovljenika na predjelu Pazar, podno zgrade branitelja odnosno na zemljištu koje je još jedino u vlasništvu grada-zaključio je gradonačelnik Drniša Josip Begonja.

Prema sadašnjim procjenama realizacija takvog projekta Drnišu bi donijela 40 do 50 novih radnih mjesta.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.