Još pola milijuna kuna za 'pametni grad'

Drniš prijavio dva projekta za digitalno upravljanje rasvjetom i informiranje o stanju okoliša

Grad Drniš prijavio je na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dva projekata koji koriste koncept ‘pametnog grada’. Projekti su vrijedni više od pola milijuna kuna, a Fond sufinancira iznos od 80 posto vrijednosti projekta za područja posebne državne skrbi.

Riječ je o projektima implementacije pilot projekta sustava upravljanja javnom gradskom rasvjetom te također pilot projekta sustava mjerenja kvalitete zraka na području Grada Drniša.

Projekti ‘pametnog grada’ obuhvaćaju realizaciju pilot projekata IoT gradske mreže Grada Drniša za potrebe uvođenja inovativnih rješenja i umreženog digitalnog sustava za upravljanje infrastrukturom grada.

U prvoj fazi realizirat će se postavljanje gradske IoT mreže i njeno pilotiranje u upravljanju gradskom rasvjetom koja će se pilotirati na 81 rasvjetnom tijelu ugrađenom na prometnici D-33. Cilj uvođenja LED pametne rasvjete je smanjenje troškova upravljanja i održavanja gradske rasvjete, osigurati bolju energetsku učinkovitost, smanjiti svjetlosno onečišćenje i povećati sigurnost građana.

Projekt ‘praćenja kvalitete zraka’ obuhvaća realizaciju pilot projekta IoT gradske mreže za potrebe praćenja kvalitete zraka, temperature, UV zračenja u okolišu, te redovnog izvještavanja građana o stanju u okolišu.

Težnja gradske uprave Grada Drniša jest da kroz koncept ‘pametnog grada’ osigura građanima i posjetiteljima viši životni standard i kvalitetniju uslugu, a poduzetnicima da ponudi atraktivne lokacije i prilike za razvoj.

Svoj put prema ‘pametnom gradu’, Grad Drniš je započeo kroz mobilnu aplikaciju Visit Drniš, implementacijom sustava javnih bicikli, zatim uspostavom Wi-Fi mreže u glavnim gradskim točkama, nabavom električnih bicikli za komunalne službe Grada, uvođenjem LED pametne rasvjete na rekonstruiranoj prometnici D-33.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.