Drniški vatrogasci pozivaju na preventivu uoči sezone požara

Javna vatrogasna postrojbe Drniša objavila je priopćenje u kojem poziva sugrađane na preventivne akcije kako bi drniško područje u sezonu ušlo sa što manje zapuštenih prostora i potencijalnih izvora požara.

Obzirom na sve veću zapuštenost poljoprivrednih i ostalih površina u privatnom vlasništvu, a koja ima za posljedicu veliku ugroženost i ljudi i njihove imovine, naročito u ljetnom periodu prilikom izbijanja šumskih požara i požara otvorenog prostora, upozoravaju stanovnike, da svoje okućnice očiste od svakog otpada i raslinja koje je u blizini objekata, te od svega što može gorjeti, kako bi zaštitili svoju imovinu, a vatrogascima olakšali posao gašenja nastalih požara.

Drniški vatrogasci podsjećaju kako se temeljem Zakona o zatiti od požara novčanom kaznom od 1.000 do 150.000 kuna može kazniti osoba koja izazove požar, ne prijavi nastanak požara i sve informacije o požaru, te ne pristupi gašenju nastalog požara i o tome ne obavijesti najbližu vatrogasnu postrojbu.

Na temelju Odluke o mjerama zaštite od požara na otvorenim prostorima Šibensko-kninske županije zabranjeno je loženje vatre na otvorenim prostorima u razdoblju od 1. lipnja do 31. listopada.

Ako mjesni odbori i gradske četvrti smatraju da je potrebno ukloniti raslinje koje je u blizini stambenih i gospdarskih objekata, a u vlasništvu su Hrvatskih šuma, potrebno je kontaktirati Šumariju Drniš, kako bi se problem riješio u skladu s mogućnostima i ovlastima.

Vatrogasci Drniša skreču naročitu pozornost i na područja koja su minirana ili su minski sumnjiva, te mole da na tim područjima stanovnici budu izuzetno oprezni, te da ni u kojem slučaju ne pale vatru, jer će takove požare teško moći stavljati pod nadzor i gasiti kao do sada jer na takvim prostorima neće moći imati podršku zračnih snaga. Naime, gašenje požara iznad miniranog ili minski sumnjivog područja, zračnim je protupožarnim snagama zabranjeno.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.