FOTO: Filmom o Stepincu završene Večeri pasionske baštine u Drnišu

Uprizorenjem dokumentarnog filma “Uzničke godine” povodom 55. obljetnice smrti blaženog Alojzija Stepinca završene su XIV. Večeri Pasionske baštine u Drnišu.

Ovaj film odličan je završetak velikog kulturnog i vjerskog događaja, a ujedno i uvod u Veliki tjedan Kristove patnje i uskrsnuća koji je pred nama.

– Mislim da je film “točka na i” promišljanju korizme i ovoj lijepoj tradiciji jer smo vidjeli da čovjek u životu mora proći kroz velike borbe, patnju i muku kao sam Gospodin Isus Krist da bi doživio slobodu i uskrsnuće, riječi su drniškog župnika fra Petra Klarića. Vidjeli smo patnju svekolikog kršćanskog puka koja se najbolje manifestira kroz onu kardinala Stepinca – dodaje ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Davor Čupić.

film o stepincu 2

Projekcija dokumentarnog filma o Alojziju Stepincu bila je posljednja od ukupno pet večeri pasionske baštine. Inače, Drniš je, uz Zagreb, jedan od rijetkih gradova u kojima su takve manifestacije već duže vrijeme dio tradicije koja obuhvaća iscrpne pasionske predstave, običaje i pjevanja.

film o stepincu 1

Osim dokumentarnog filma o Stepincu koji je održan u dvorani Nacionalnog parka Krka, svjedočili smo i ostalim večerima pasionske baštine koje su održane u prostoru crkve Gospe od Ružarija. Program je počeo 14. ožujka pasionskim oratorijem “Zadnja postaja” Iva Nižića, a nastavio se koncertom duhovne glazbe “Tužna plače” mješovitog pjevačkog zbora KUD-a “INA”. Uslijedio je također koncert duhovne glazbe “Pred tobom padam nice” drniškog pjevačkog zbora “Neuma”, koji su u izvedbi sudjelovali s mješovitim katedralnim zborom iz Šibenika. Četvrtu večer upotpunili su pučki crkveni pjevači s otoka Prvića te klapa “Adriaticum” iz Šibenika, koji su izveli korizmeni koncert duhovne glazbe.

– Tijekom svih večeri pasionske baštine u Drnišu je nastupilo preko 200 izvođača, koji su priredili kulturni i vjerski događaj za pamćenje. Možemo očekivati nastavak ove manifestacije i slijedeće godine, jer je ona prerasla u tradiciju, kaže ravnatelj Čupić.
Osjetila se jedna toplina, jedna blizina, jedan ponos i jedna radost. I ne treba se bojati križa ni istine, jer u Kristu je spas i uskrsnuće naše –  zaključuje župnik fra Petar Klarić.

IZVOR: Radio Drniš

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.