FOTO Gradu za 525. rođendan: Drnišani predstavili kalendar s 12 autentičnih recepata

Kalendar tradicionalnih drniških slastica s 12 autentičnih recepata i fotografijama predstavljen je u Narodnoj knjižnici-Drniš prije desetak dana. Tako su se u kalendaru našli panj torta, keksi na mašinu, kroštule, uskršnja pogača, drniška torta, štrudel od jabuka i trešanja, paradižot, baškotini, puslice, broštulani bajami, kotunjada i salenjaci, a kalendar je zajednički projekt Narodne knjižnice i Udruge žena sv. Roko Drniš.

Prilikom predstavljanja ravnateljica knjižnice Danijela Drezga i predsjednica Udruge Jugana Kravar istaknule su kako već duže vrijeme razmišljaju o tiskanju drniške kuharice. Kako je to projekt koji iziskuje veća financijska sredstva odlučili su se upustiti u projekt tiskanja kalendara drniških slastica, a dodatni poticaj bio je sličan kalendar koji su tiskali šibenčani. Kroz 12 recepata pokušalo se pokazati koje su se slastice pripremale u određeno doba godine i za određene prigode, izvijestili su iz drniške knjižnice.

U drniškim obiteljima mnoge od slastica pripremaju se i danas i dio su tradicije no nekima su one ipak nepoznanica. Kako je Drniš oduvijek bio sredina koja je njegovala kulturu dobrog jela, i slanog i slatkog, ovim kalendarom željelo se od zaborava sačuvati izvorne, tradicionalne recepte.

knjiznica drnis kalendar slastica

Danijela Drezga je naglasila kako se u godini koja dolazi obilježava 525. godišnjica prvog pisanog spomena Grada Drniša a ovaj kalendar će nas putem drniških slastica voditi kroz slavljeničku 2019. godinu.

Organizatori su se zahvalili Šibensko-kninskoj županiji i Nacionalnom parku Krka koji su prepoznali ovaj projekt te ga financijski pomogli i omogućili njegovo tiskanje.

– Hvala drniškim obiteljima koje su nam ustupile svoje ricete i pripremili kolače koji se nalaze na kalendaru. Veliko hvala bračnom paru Bilušić, Diani i Nikoli koji su uvelike pomogli da ovaj kalendar ugleda svjetlo dana. Hvala svima koji su večeras došli u našu Knjižnici te tako podijelili radost predstavljanja Kalendara, kazale su Drezga i Kravar.

O tome kakav je Kalendar izazvao interes najbolje govori činjenica kako je prilikom predstavljanja podijeljeno gotovo 300 primjeraka.

Na samom kraju organizatori su poručili kako kalendar poklanjaju Gradu za njegov 525. rođendan.

05

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.