FOTO: Križni put i euharistijsko slavlje u Pokrovniku, župa Mirlović

Križni put i  euharistijsko slavlje u Pokrovniku, župa Mirlović, predvodio je u subotu, 28. ožujka 2015. godine, župnik fra Ivan Čupić. U Pokrovniku je dobrovoljnim prilozima i radom župljana uređen križni put od pećine u podnožju brežuljka pa do vrha na kojem je podignuta mjesna Crkva svetog Mihovila arhanđela.

Na svakoj postaji podignut je kameni križ, a postavljeni su i reljefi sa prikazima križnih postaja od umjetnog kamena i preliveni broncom. Prvih trinaest postaja visoko je oko 2,5 metra, a četrnaesta je visoka čak pet metara. Križni put počinje na izvoru vode koji mještani od milja zovu ‘Pećina’, vijuga serpetinama uz brdo i završava na gradini gdje se nalazi crkva svetog Mihovila.

krizni put_pokrovnik (2) krizni put_pokrovnik (3)

Pokrovničani su imali potrebu za ovim križnim putem jer im je trebalo jedno mjesto, uporište kojem će se pokušati usmjeriti svaka obitelj. – Okupljanje na križnom putu je postalo tradicionalno svake godine. To je mjesto druženja i međusobnog poticanja na dobra djela.

krizni put_pokrovnik (3) krizni put_pokrovnik (4)

 

Župa Pokrovnik spada u najstarije u ovom području, a ujedno je jedna od posljednjih ugaslih glagoljaških župa. Pokrovnik se po prvi put spominje u srednjemu u darovnici kralja Bele IV. iz 1251., kojom se određuju granice šibenskog distrikta. Taj je prostor bio naseljen još od najstarijih vremena, od neolitika i antike do srednjega vijeka, raznim narodima, Ilirima, Rimljanima, Avarima i Slavenima te, naposljetku, Hrvatima koji na njemu obitavaju još od 8./9. st.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.