FOTO: Samo zbog festivala pršuta, u Drniš se ‘poteže’ iz Kanade, Nizozemske, Belgije…

Međunarodni festival pršuta 2015. koji se drugu godinu zaredom održava u Drnišu hvale posjetitelji te posebno izlagači, i to vlasnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) budući da im upravo drniški festival pomaže u promociji proizvoda i boljem plasmanu istih na tržište.

festival prsuta drnis 1 festival prsuta drnis 3 festival prsuta drnis 4

Većina izlagača kaže kako na festival ne dolazi isključivo zbog prodaje, ali uspiju li profitirati tijekom dva dana, koliko manifestacija traje, neće se potužiti. Osim promocije, eventualne prodaje, baš kao i posjetitelji, hvale atmosferu koja vlada na festivalu dok vlasnici OPG-a i posjetitelji iz grada domaćina i tamošnje okolice priznaju da su tih dana posebno ponosni na svoj kraj.

festival prsuta drnis 5 festival prsuta drnis 6

Epitet međunarodnog festivala Drniš je ove godine itekako opravdao pa su brojni izlagači stigli u šibensko zaleđe upravo zbog manifestacije i onoga što ona nudi. Takvima nije bio problem ‘potegnuti’ iz Kanade, Belgije, Češke, Nizozemske.

Gospodin Milan, s kojim smo kratko porazgovarali na festivalu, porijeklom je iz ovog kraja, no već dugo godina živi u Nizozemskoj. U rodni kraj dolazi na ljetovanje, a Drnišu se posebno vraća zbog sira iz mišine koji nosi sa sobom doma u Nizozemsku.

festival prsuta drnis 8 festival prsuta drnis 10

Bračni par, Dragica i Vinko stižu iz Kanade, a Međunarodni festival pršuta hvale zbog činjenice da je riječ o manifestaciji koja održava na životu tradiciju, daje prednost domaćem proizvodu. Cijelu manifestaciju opisat će jednom riječu – fantastično. Jedu,kažu, neku vrstu pršuta i u Kanadi, ali niti jedan nije kao drniški. Istim riječima festival opisuju Marta i Miro iz Češke.

festival prsuta drnis 12 festival prsuta drnis 13

Svi OPG-ovci iskoristli su dolazak prvog čovjeka Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) na festivalu, Tomislava Karamarka da mu tijekom obilaska štandova nešto šapnu, kažu, ispričaju i fotografiraju se s njim…

festival prsuta drnis 14 festival prsuta drnis 15

Karamarko se zaustavio kraj svakog štanda, slušao je izlagače te hvalio njihove proizvode. Nazvao ih je ponosom svog kraja istaknuo činjenicu da Drniš nosi naziv grada pršuta, što treba iskoristiti i promovirati. To je, tvrdi, između ostalog, jedan od razloga njegovog dolaska u Drniš.

festival prsuta drnis 16 festival prsuta drnis 17

– Sad još uvijek aktualna Vlada te stvari, nažalost, ne vidi jer da vidi u Hrvatsku se ne bi uvozili loši proizvodi na uštrb naših i ne bi bilo depopulacije, između ostalog- tvrdi Karamarko, dodajući da će njegova Vlada, za koju je siguran da će se formirati za mjesec dana, to sve pokušati i promijeniti.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.