Inicijativa Udruge 142. brigade HV-a

FOTO/VIDEO Na mjestu prvog uništenog tenka JNA u Dalmaciji kod Pakova Sela do rujna spomenikFoto: Hrvoje Jelavić/PIXELL i Facebook
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Na inicijativu Udruge 142. brigade Hrvatske vojske kod Pakova Sela postavljen je stari tenk T55 kao osnova spomeničkog obilježje u sjećanje na akciju u kojoj je početkom Domovinskog rata uništen prvi neprijateljski tenk u Dalmaciji.

Neprijateljske snage su, naime, 20. rujna 1991. godine u ranim jutarnjim satima pokrenule tenkovski napad preko Moseća u smjeru Šibenika. No, tenkovsku prethodnicu u Pakovu Selu dočekali su hrvatski bojovnici i nanijeli neprijatelju značajne gubitke u ljudstvu i tehnici. U bitci u Pakovu Selu uništen je jedan tenk i jedan oklopni transporter JNA, oštećena su još tri tenka, a zarobljen je i major Stevo Krkljaš i 30 neprijateljskih vojnika.

– Uništeni tenk JNA godinama nakon rata bio je na toj lokaciji, sve do negdje 2000. godine kada su ljudi, koji su tada krali i šahtove, izrezali dijelove i prodali u staro željezo. Na poticaj Udruge 142. brigade HV-a prije nekog vremena uputili smo zamolnicu Ministarstvu obrane da nam ustupi jedan stari, otpisani tenk kako bi ponovno uredili spomen obilježje tog pothvata. Muzej grada Drniša s MORH-om je potpisao sporazum, a dok smo pribavljali sve potrebne suglasnosti, tenk je neko vrijeme bio u krugu jedne drniške tvornice – kazao je Josip Begonja, gradonačelnik Drniša.

Udruzi 142. brigade Hrvatske vojske financijski su pomogli Ministarstvo branitelja i Grad Drniš. Nakon što je ovih dana tenk prevezen i postavljen na lokaciju spomen obilježja, potrebno je odraditi završne radove kako bi spomenik mogao biti svečano otvoren tijekom obilježavanja rujanskog ratnog podviga.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.