Grkokatolički obred u subotu u crkvi u Kričkama

U subotu 11. listopada 2014. godine u 11 sati kod grkokatoličke crkve Pokrova Presvete Bogorodice u Kričkama služit će se grkokatolički liturgijski obred.

Grkokatolici se u Dalmaciji pojavljuju 1830-ih godina na poticaj Austrijskog Carstva koje je podržavalo unijaćenje (prelazak na katoličanstvo uz zadržavanje istočnoga, bizantskog obreda). Formirane su župe u mjestima Baljci, Kričke i Vrlika. Gradnju sakralnih objekata financirala je sama država (Austrijsko Carstvo) kako bi privukla što veći broj vjernika. Dalmatinske grkokatoličke župe aktivno su djelovale do Drugoga svjetskog rata. Nakon Domovinskoga rata Križevačka biskupija u suradnji s djelatnicima Gradskog muzeja Drniš odlučila je poći u obnovu crkve u Kričkama. Važnost same crkve i značenje njezine rekonstrukcije prepoznalo je i Ministarstvo kulture koje je projekt obnove crkve uvrstilo u trogodišnje projekte financiranja Ministarstva.

Radovi su u punome jeku i nastavit će se kroz nekoliko narednih godina, a u budućnosti je u planu stvaranje hodočasničkoga centar za grkokatoličke vjernike.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.