Izložba ‘Drniški pršut’ u ponedjeljak najavljuje Festival pršuta u Drnišu

U ponedjeljak će u Gradskom muzeju Drniš biti otvorena izložba o najpoznatijem drniškom suhomesnatom proizvodu – pršutu. Festival pršuta već tradicionalno najavljuje izložba o povijesti drniškoga pršuta od samih početaka obrade svinjskog mesa u doba antike pa do suvremene tehnološke proizvodnje najpoznatije drniške delicije.

Izložba će biti otvorena u 11 sati kao najava 5. Međunarodnog festivala pršuta koji će se održati 18. i 19. kolovoza, prvi put na novoj lokaciji, na drniškoj Poljani. Na izložbi će prikazati povijest drniškog pršuta, kao i povijesna postignuća kao što je dobivanje zaštite zemljopisnog podrijetla od strane Ministarstva poljoprivrede i Europske komisije.

– Nekoliko godina vezano uz festival pršuta u Gradskom muzeju Drniš otvara se izložba o povijesti drniškog pršuta. Izložba je nastala 2013. godine, a prikazuje kako se pršut radi, tko je sve od poznatih svjetskih ‘faca’ konzumirao pršut i tako dalje. Kronološki, ovaj kraj je poznat po pršutu od davnina, a prvi eksplicitni pisani spomen o pršutu imamo zapisano u šibenskom statutu, Davor Gaurina v.d. ravnatelja drniškog muzeja.

Organizatori Festivala pršuta, Turistička zajednica Grada Drniša, Udruga proizvođača Drniškog pršuta i Grad Drniš, najavljuju dosad najbogatiji zabavni, kulturni i stručni program.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.