Serija od deset fotografija

Izložbu o najugroženijim pticama Hrvatske razgledajte do kraja prosinca

Izložba ‘Natura Drniš’ otvorena je danas u foajeu Kino i kazališne dvorane ‘Ivana Meštrovića’ u Drnišu, a sklopu otvaranja izložbe održano je i predavanje. Izložbu čini serija od deset fotografija nastalih tijekom realizacije monitoringa ptica u sklopu projekta ‘Natura Drniš – održivi razvoj drniške prirodne baštine pod ekološkom mrežom Natura 2000’.

Projekt je proveden na području  Nacionalne ekološke mreže Krke i okolnog platoa, kojim upravlja Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije. Obuhvaćene su najugroženije ptice s popisa Natura vrsta uključene u Crvenu knjigu ptica Hrvatske: velika ševa, ćukavica, crnoprugi trstenjak, kratkoprsta ševa, suri orao, orao zmijar i sivi sokol te voljić maslinar koji nije na ovoj listi, ali je važna vrsta za istraživano područje jer mu ono pruža kvalitetna staništa za gniježđenje.

Ravnateljica ustanove, Anita Babačić Ajduk zahvalila se svim partnerima u projektu.

– Kroz ovaj monitoring, osim određivanja brojnosti, rasprostranjenosti te stanja staništa promatranih vrsta, prepoznate su i ugroze te predložene mjere čijom bi se implementacijom one svele na najmanju moguću mjeru. Svakako ćemo raditi na tome da se i ubuduće na istom području provodi monitoring upravo zato što se jedino na taj način stanje ornitofaune može kvalitetno pratiti, a pogotovo zato što monitorinzi spadaju u obvezne mjere zaštite. To ne znači apsolutnu zabranu odvijanja gospodarskih djelatnosti na području ekološke mreže, već održivo upravljanje uz određene obvezne mjere zaštite – kazala je.

Ivica Lolić, autor fotografija i koautor izvješća o provedenom monitoringu ptica respektabilni je hrvatski ornitolog i fotograf te stručni suradnik Zavoda za ornitologiju HAZU. Pored iznimno zanimljivog predavanja o osjetljivom ptičjem svijetu, njihovoj brojnosti i rasprostranjenosti  istaknuo je koji su to  glavni razlozi ugroženosti ornitofaune Drniša te smjernice za održivo upravljanje ovim značajnim lokalitetom ekološke mreže.

– Za zaštitu ovog područja potrebno je poticati tradicionalno stočarstvo i poljodjelstvo, regulirati turističke aktivnosti u smislu održivog turizma, sprječavati lov i krivolov te pažljivo planirati izgradnju vjetroelektrana i dalekovoda – rekao je Lolić.

Josip Begonja, gradonačelnik grada Drniša naglasio je kako je iznimno ponosan na taj projekt.

– Kao nositelji cjelokupnog projekta iznimno smo ponosni na činjenicu da je ovaj projekt sufinanciran u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Kroz projekt Natura Drniš, odobren u svibnju prošle godine u okviru poziva ‘Promicanje održivog razvoja prirodne baštine’ htjeli smo predstaviti prirodnu baštinu Drniša te je uključiti u svoju turističku ponudu – istaknuo je Gradonačelnik Drniša.

Organizatori izložbe su Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije i Grad Drniš kao nositelj cjelokupnog projekta, u suradnji s Ornitološkim društvom ‘Brgljez kamenjar’.  Izložba će biti otvorena do 31. prosinca svakog radnog dana od 8 do 15 sati.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.