Planinarsko društvo Promina proslavilo 80. rođendan

Radio Drniš

Planinarsko društvo Promina proslavilo je 80. obljetnicu organiziranog planinarenja u drniškom kraju, a stotinjak planinara, aktivnih članova društva i gostiju, dva dana produženog vikenda, unatoč kišnom vremenu, odlično se zabavilo. Prisjetili se najvažnijih događaja, izleta, uspona i članova iz dugogodišnje bogate povijesti.

Gradonačelnik Drniša Josip Begonja i zamjenik Tomislav Dželalija planinarima su uručilo poklon pakete s vrijednom opremom, a proslavu obljetnice uveličao je i Stipe Božić koji je održao zanimljivo predavanje.

– Ovdje ima puno mojih prijatelja, planinara, članova GSS-a koje poznajem i pravo je zadovoljstvo vidjeti što i koliko rade – kazao je Stipe Božić.

Koliku ljubav Drnišani gaje prema prirodi dokazuje i činjenica da su se unatoč brojnim životnim nedaćama i vihorima uvijek se vraćali planinama, piše Radio Drniš.

Prvi drniški planinari okupili su se organizirano u Planinarsko društvo ‘Moseć’ 1938. godine, konstituirajuća skupština održana je u Drnišu 19. listopada 1938. g. Prvi predsjednik bio je Andro Skelin, a tajnik Andro Sabalić.
Planove i aktivnosti prekinula su im ratna zbivanja koja su ubrzo zahvatila Europu.

Tek dvadeset godina kasnije u novoj državi i u mirnija vremena našli su neki stari ali i novi ljubitelji prirode i planina te formirali – Planinarsko društvo Promina, osnovano 5. prosinca 1958. godine, na inicijativu odvjetnika Miće Viličića.

Radio Drniš
Radio Drniš

Zaslugama aktivnog članstva 1977. godine, pod vodstvom predsjednika Vice Novakovića na Promini je započela gradnja po mnogima najljepše planinarske kuće u Dalmaciji. Za vrijeme Domovinskog rata članovi aktivno djeluju u postrojbama Hrvatske vojske a ratne 1994. u Šibeniku se održava obnoviteljska i izborna skupština. Za predsjednika je izabran Petar Bukarica a za tajnika Josip Matić – Doc, tada društvo doživljava novi procvat.

Nakon povratka u Drniš nastavilo se sa aktivnostima na obnovi devastirane planinarske kuće na Promini. U tom periodu tadašnjim predsjednicima društva Petar Bukarica, Zvonimir Grcić, Ante Ožegović, nije bilo lako u pronalaženju novčanih i materijalnih sredstava za obnovu i stavljanje planinarske kuće ponovo u funkciju.

Kroz čitavo vrijeme nije zanemaren ni odlazak članova na organizirane izlete i alpinističke uspone od kojih je najznačajniji uspon na Mont Blanc (4810 m/nv) 1998. g., GrossGlokner 3798 m/nv, 1999., Regina Margarita-Monte Rosa 4545 m/nv, Monte Chinto (Korzica) 2790 m/nv, Breithorn (4165 m/nv). Članovi pohađaju i završavaju brojne škole speleološke i alpinističke.

Trojica članova P.D. Promina postali su 2004. članovi tada tek osnovane stanice Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) u Šibeniku i pritom su završili tečajeve u organizaciji HGSS-a, a bili su i u brojnim potragama za nestalim osobama.

U proteklom periodu izleti su uglavnom organizirani na Dinaru, Velebit, Kamešnicu, u rujnu svake godine organizira se tradicionalni izlet na Troglav, a posljednje dvije godine organiziran je društveni zimski izlet na Blidinje, te i zimski usponi na Čvrsnicu i Vran, Bjelolasicu, Lišanjski vrh i druge.

– Organiziramo škole, šaljemo članove na tečajeve, upravo traje mala planinarska škola, u domu se privode kraju radovi na potkrovlju. Društvo trenutno ima stotinjak aktivnih članova, jako se puno radi na Promini, održavaju se putovi i staze, markacije, putokazi, dio kojih je u potpunosti trebalo zamijeniti nakon katastrofalnog požara koji je Prominu poharao u kolovozu 2017. godine. HPS je društvu dodijelio priznanje za razvitak speleologije u Hrvatskoj, 2016. godine društvo je dobilo nagradu za najboljeg domara u Hrvatskoj, u kategoriji planinarskih domova, a lani posebno priznanje za obranu doma u požaru te priznanje za razvoj planinarstva u Hrvatskoj – kazali su iz Društva za Radio Drniš.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.