Potkornjak napao borove u Drnišu

Gradonačelnik Drniša Josip Begonja i njegov zamjenik Tomislav Dželalija održali su danas sastanak sa Zdenkom Jerković, stručnom suradnicom za zaštitu okoliša, Ivicom Pamukovićem, referentom za komunalnu infrastrukturu drniške Gradske uprave,  Ivanom Melvanom regionalnim direktorom Hrvatskih šuma i Antom Slamićem upraviteljem Šumarije Drniš vezano uz potkronjak koji je napao borovu šumu u Drnišu.

Potkornjak je inače vrsta kukca koji je uslijed klimatskih promjena napada fiziološki oslabljena stabla i tako je postao primarna štetočina. Ugroženi su borovi u samom Drnišu na tri lokacije, na Kalunu od Dalmastroja prema HEP-u, na Pazaru, te na samom ulazu u grad iz pravca Šibenika odnosno Splita, ali i na dva gradska groblja, Sv. Arhanđela i Sv. Ivana, piše Radio Drniš.
– Potkornjak tijekom godine razvije nekoliko generacija i tako stvara velike probleme. Trenutno mu je populacija u progradaciji i ne znamo koliko će to dugo trajati jer su stabla većinom oslabljena i možemo očekivati značajnije napade. Moramo pristupiti sanaciji zaraženih stabala prije daljnjih rojenja na okolna zdrava stabla. Prvi korak su doznaka, sječa i izvlačenje stabala kojima se može lako pristupiti. Kojima se ne može pristupiti izvršiti će se metoda ukoravanja kako bi zaustavili daljnji napredak potkornjaka- kazao je na sastanku Ante Slamić.
Problem su uočili djelatnici Hrvatskih šuma uslijed redovnog monitoringa,
– ‘Vrijeme je buđenja vegetacije gdje se pokazuju prve promjene, još smo u postupku doznake pa je prerano reći o koliko je stabala riječ. Vidi se tako što se prvo primijeti sušenje stabla od vrha, od krošnje. Sva zaražena stabla bit će uklonjena’, dodao je Slamić.
– Hrvatske šume će obaviti sve što treba. Predatora treba zaustaviti. To je elementarna nepogoda koja se može širiti znači treba je zaustaviti- poručio je direktor Ivan Melvan.

Prošle godine elementarna nepogoda, požar, uništio je stoljetnu borovu šumu na Promini, sad se događa i štetočina u samom Drnišu koja će također odnijeti dio borova.
– S jedne strane utjecati će to na panoramu Drniša, više neće biti toliko zelena. A s druge strane veći problem je erozija tla do koje će zasigurno doći zbog oborinskih voda, korijenje tih stabala držalo je zemlju koja će se sada osipati, jer će je kiša ispirati- kazao je gradonačelnik Drniša Josip Begonja.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.