Radionica o izradi Strateškog razvojnog programa (PUR) Grada Drniša

Oko 30-tak predstavnika javnog, privatnog i civilnog sektora okupili su se na prvom sastanaku Partnerskog vijeća za izradu PUR-a Grada Drniša za razdoblje od 2015. – 2020. godine. Strateški razvojni program – PUR ili Strategija razvoja temeljni je strateški dokument koji definira optimalne razvojne pravce lokalnog područja uzimajući u obzir obilježja, prednosti i ograničenja promatranog područja i njegovog okruženja. Skup je uvodno pozdravio gradonačelnik Josip Begonja, istaknuvši važnost dobro osmišljenog razvojnog programa i kvalitetno pripremljenih projekata koji se ne mogu financirati samo iz proračunskih sredstva, već s kojima se može konkurirati za dostupne potpore i sredstva iz fondova EU, županijske i državne subvencije te potporna sredstva institucija u RH.

Članovi Partnerskog vijeća su imenovani kako bi zajednički doprinijeli izradi dokumenta kojim će se definirati ključni strateški razvojni projekti Grada Drniša. Radionice su vodili stručnjaci zagrebačke tvrtke WYG savjetovanje d.o.o. koja je izradila PUR Grada Drniša. Razvojni projekt lokalne zajednice (JLS) započinje tako da se realno analiziraju, kvantificiraju i utvrde opći uvjeti, razvojne mogućnosti i potrebe u lokalnoj zajednici. Stoga su okupljeni u Partnersko vijeće kroz trosatne radionice SWOT analizom – utvrđivali koje su to razvojne mogućnosti, prednosti, prijetnje i nedostaci razvoja, na osnovu te analize zajednički će se donijeti ciljevi, prioriteti i mjere budućeg održivog razvoja. Radili su na radionici podijeljenoj na ciljne radne skupine za : gospodarstvo, turizam i ruralni razvoj, društveni razvoj i civilno društvo te infrastrukturu i okoliš. Strateški razvojni program izrađuje se sa ciljem planskog razvoja Grada, ali i lakšeg kandidiranja projekata na strukturne fondove EU. Taj strateški dokument omogućava planiranje, provedbu, kontrolu i evaluaciju gospodarskog razvitka potencijalnim investitorima jer pruža uvid u razvojnu strategiju zajednice u koju se želi ulagati. Stoga očekuje se da PUR da odgovore na pitanja u kojem smjeru razvoj Grada Drniša treba ići i na koji ga način ostvariti u narednih pet godina.

izvor: radiodrnis

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.