Otvorenje izložbe fotografija 'Natura Drniš'

Svijet ptica uistinu je čudesan, a u Drnišu možete ‘zaviriti’ u njegaFoto: Ilustracija

Otvorenje izložbe fotografija ‘Natura Drniš’ i predavanje Ivice Lolića održat će se u petak s početkom u 11 sati u foajeu Kino i kazališne dvorane ‘Ivana Meštrovića’ u Drnišu. Izložbu čini serija od deset fotografija nastalih tijekom realizacije monitoringa ptica u sklopu projekta ‘NATURA DRNIŠ – održivi razvoj drniške prirodne baštine pod ekološkom mrežom Natura 2000′.

Ovim istraživanjem koje je provedeno na području Nacionalne ekološke mreže važnom za ptice Natura 2000 HR1000026 Krka i okolni plato, kojim upravlja Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije, obuhvaćene su najugroženije ptice s popisa Natura vrsta uključene u Crvenu knjigu ptica Hrvatske: velika ševa, ćukavica, crnoprugi trstenjak, kratkoprsta ševa, suri orao, orao zmijar, sivi sokol i voljić maslinar.

Ivica Lolić, autor fotografija i koautor izvješća o provedenom monitoringu ptica respektabilni je hrvatski ornitolog i fotograf te stručni suradnik Zavoda za ornitologiju HAZU. Svojim entuzijazmom i popularizacijom znanosti o pticama senzibilizira javnost za potrebu zaštite ornitofaune što vrlo vješto i prezentira. Pored predavanja o osjetljivom ptičjem svijetu, njihovoj brojnosti i rasprostranjenosti upozorit će se na glavne razloge ugroženosti ornitofaune Drniša i prezentirati mjere za očuvanje istraženih vrsta i njihovih staništa kao i smjernice za održivo upravljanje ovim značajnim lokalitetom ekološke mreže.

Projekt NATURA DRNIŠ financiran je u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”, a provodi se temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020., a u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga ‘Promicanje održivog razvoja prirodne baštine’. Ugovor je potpisan u svibnju 2018. godine. Ukupna vrijednost projekta je 5.674.022,42 kuna, ukupni prihvatljivi troškovi su 5.606.793,54 kuna, a odobreno je sufinanciranje u iznosu od 4.765.774,50 kuna.

Organizatori izložbe su Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije i Grad Drniš u suradnji s Ornitološkim društvom ‘Brgljez kamenjar’, a bit će otvorena do kraja godine

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.