Više

    Tajna savršenog okusa drniškog pršuta su sretne svinje

     

    Drniški pršut nadaleko je poznat, a uskoro ulazi i u Guinnessovu knjigu rekorda!

    Ta senzacionalna vijest stiže nam iz Istre, točnije iz Tinjana, gdje je završen 10. međunarodni sajam pršuta ‘ISAP 2016.’, na kojem je bio i Drnišanin Ante Reljanović iz tvrtke ‘Baba delicije’ iz Pakova Sela, ponosni vlasnik pršuta rekordera teškog čak 22,5 kilograma i dugog 103,5 centimetara, piše Slobodna Dalmacija.

    Kako je došlo do ovog za Hrvatsku važnog rekorda, govori nam Drnišanin Ante.

    – Odavno planiram nešto slično, prijavio sam se vodećim ljudima Guinnessove knjige rekorda i tamo smo doznali kako kategorija najvećeg pršuta uopće ne postoji, to znači da smo mi automatski ušli u taj izbor. Odmah su došli stručnjaci Guinnessa, pravnici, pršut je uredno izmjeren, potpisani su svi formulari i evo nas, samo još čekamo i službenu, formalnu potvrdu.

    drnis1

    Presretan sam jer drniški pršut je nešto posebno, zaštitili smo ga kao autohtono jelo ovoga kraja, pokrenuo sam i manifestaciju Festival pršuta u Drnišu, osmislio logotip “Dobro došli u Drniš, grad pršuta”, a sad imamo i ovu titulu na ponos svima. Naš je težak 22 i po kila, oni koji nas sad oće rušiti, morat će se dobro potruditi – kaže Ante.

    Pršut rekorder star je tri godine, a potječe od svinje durok, križanca divlje svinje, i to je, kaže nam Ante, najbolja sorta za pršut.

    – Pasmina durok uopće ne postoji u Europi, za nju je karakteristično što je križanac s divljom svinjom, a ove naše svinje imaju još jednu odliku; to su ‘sretne svinje’ koje ne stoje u zatvorenom, nego lutaju po zemlji, hrane se travama, djetelinom, a o našem čistom zraku da ne govorim.

    Svaka čast svima, ali ovaj naš zrak pod Prominom je nešto posebno. Zato su naše svinje tako zdrave – kazuje pršutar Ante dok prima nove narudžbe ljubitelja ove delicije.

    Kako bi svinja bila zdrava i dala dobar pršut, podučava nas Ante, bitna je prehrana, a tu za ovoga pršutara nema greške.

    – Svinja se mora hraniti s dosta bjelančevina, proteina, zato je poželjno hraniti ih kukuruzom, s puno trave, i pustiti je da šeta i da u zemlji traži ono što joj je potrebno – kaže Ante.

    Kad je svinja ‘zrela’ za svinjokolju, prve noge su u narodu poznate kao špalete, a druge dvije su pršuti. E ti pršuti se dobro posole, drže 15 dana u soli i kontrolira se kako ne bi došlo do kvarenja.

    – Ako je meso žarkocrveno, onda treba još soliti, staviti dva puta pod teški piz da nestane krvi i onda za pršut dolazi onaj najvažniji dio, sušenje – kaže pršutar za Slobodnu Dalmaciju.

    Kad je o sušenju riječ, zasigurno i tu postoji veliko značenje u našoj buri, a zatim je bitno pršute staviti na pravi dim. Zašto su dim i sol tako bitni u procesu stvaranja pršuta, pitamo Antu.

    – Dim i sol su vam prirodni konzervansi, ubijaju sve bakterije, a ako vidite malo plijesni na pršutu, to znači da je dobar i zdrav – savjetuje Ante.

    Tako nadimljen i posoljen, pršut treba čuvati najmanje dvije godine, i to ako je težak do 15 kilograma, a ako je teži, onda najmanje tri. Upravo je toliko star ovaj drniški pršut rekorder, slasna delicija koja će nakon svih zaštita deklaracija, brojnih trpeza i na tisuće ljubitelja dobiti i važno članstvo u Guinnessovoj knjizi rekorda.

    Paziti na kalendar

    Ante je zadovoljan turističkom promidžbom ove delicije, no vlastima ipak nešto zamjera.

    – Ove godine su u isto vrijeme organizirali Srednjovjekovni sajam u Šibeniku i naš Festival pršuta u Drnišu. To se ubuduće ne smije događati – kaže Ante.

    foto: radio Drniš/arhiva

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Ovako su operirali prevaranti iz lažnog call centra...

    "Mobitel morate odnijeti u banku i čitavo vrijeme držati liniju otvorenom kako bismo mi mogli snimiti razgovor koji će se dostaviti sucu Turudiću na...

    VIDEO Gotovo pa nestvarni prizori: Dalmacija se zabijelila,...

    Travanj je poprilično iznenadio Hrvate. Nakon gotovo pa ljetnih temperatura i pospremanja zimske odjeće u ormare, vratila se mnogima nimalo ugodna hladnoća i vjetar,...

    Ryanair upravo ima super akciju. Letovi za Malagu,...

    Uzbudljive destinacije sada su doslovno na dohvat ruke, jer Ryanair, jedna od najvećih europskih aviokompanija, upravo ima super akciju. Sada je pravo vrijeme da...

    Umro je Damir Matković, jedno od najprepoznatljivijih lica...

    Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković. Osim novinarskog rada bio je izuzetno angažiran i...

    NAJNOVIJE

    Ovako su operirali prevaranti iz lažnog call centra koji su građanima oteli milijun eura, zloupotrijebili i Turudićevo ime!

    "Mobitel morate odnijeti u banku i čitavo vrijeme držati liniju otvorenom kako bismo mi mogli snimiti razgovor koji će se dostaviti sucu Turudiću na...

    VIDEO Gotovo pa nestvarni prizori: Dalmacija se zabijelila, pada gust snijeg i hladno je

    Travanj je poprilično iznenadio Hrvate. Nakon gotovo pa ljetnih temperatura i pospremanja zimske odjeće u ormare, vratila se mnogima nimalo ugodna hladnoća i vjetar,...

    Ryanair upravo ima super akciju. Letovi za Malagu, Maltu i Rim već od 13 eura

    Uzbudljive destinacije sada su doslovno na dohvat ruke, jer Ryanair, jedna od najvećih europskih aviokompanija, upravo ima super akciju. Sada je pravo vrijeme da...

    Umro je Damir Matković, jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije

    Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković. Osim novinarskog rada bio je izuzetno angažiran i...