U Drinovcima ove subote Miljevački sabor i Festival ojkalice – Miljevci 2018.

U organizaciji Miljevačkog sabora ove će subote biti održan 7. festival ojlakice – Miljevci 2018. U dvorištu Osnovne područne škole u Drinovcima, od 21 sat, ‘zaojkat’ će pjevači iz osam kulturno umjetničkih društva i udruga.

Uz domaćine, KUU Miljevci, nastupit će i pjevačke skupine iz KUD-a Branimir 888. iz Muća, KUD-a ‘Dinara’ Kijevo, muška pjevačka skupina ‘Župa Kljaci’, KUD-a Promina iz Oklaja, KUD-a ‘Srce Zagore’ iz Kaštela, pjevači KUU-e ‘Naši korijeni’ iz Kljaka te KUD-a ‘Milan Begović’ iz Vrlike.

Za danas je najavljena i 16. godišnja sjednica Miljevačkog sabora. Svečanosti su počele već jutros polaganjem vijenaca ispred križa poginulim hrvatskim braniteljima, te prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.

Sjednica Miljevačkog sabora održana je danas, a sutra će se upriličiti i otkrivanje spomen ploče fra Petru Gabriću. Svečanost će se održati u Širitovcima s početkom u 13 sati.

Ojkanje ili treskanje je najstarija vrsta pjevanja u Hrvatskoj koje je UNESCO-ov Odbor za nematerijalnu kulturnu baštinu svijeta 16. studenog 2010. godine uvrstio na popis ugrožene nematerijalne baštine.

Upravo u želji i s ciljem da ojkalicu otrgnu od zaborava Miljevčani organiziraju ovaj festival. Uz glavne organizatore, Miljevački sabor, suorganizatori manifestacije su župa Ime Isusovo, KUU ‘Miljevci’ i ŠRD ‘Miljevci’, a generalni pokrovitelj je Grad Drniš.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.