Festival drniškog pršuta 23. i 24. kolovoza

U Drnišu Fešta ‘kralja dalmatinske gastronomije’, klapske pisme i narodnih običaja

Šesto izdanje Festivala Drniškog pršuta održat će se na drniškom trgu Poljana u petak i subotu, 23. i 24. kolovoza. Posjetitelji će moći degustirati i izravno kod proizvođača kupiti višestruko nagrađivane delicije po kojima je drniški kraj nadaleko poznat. Uz pršut, gostima će biti predstavljeni i drugi proizvodi drniškog kraja, poput pečenice, pancete, mišnog sira i drugih domaćih ovčjih i kozjih sireva, vina i  kruha ispod peke. Za potpun gastronomski užitak pobrinut će se Obrtnička komora Šibensko-kninske županije i Udruženje obrtnika Kaštela koji će pripremati jela sa najboljim namirnicama s mora i iz dalmatinskog zaleđa. Uz drniške proizvođače, očekuje se i sudjelovanje velikog broja izlagača iz cijele Dalmacije.

– Drniški festival tradicionalno je okupljanje domaćih ljubitelja pršuta – prvog hrvatskog proizvoda zaštićenog na EU tržištu. Istovremeno, to je idealna prilika turistima da dožive drugačije lice Dalmacije i gužve na obali na jedan dan zamijene mirnijim, autentičnim ambijentom dalmatinskog zaleđa. Tijekom dana mogu uživati u prirodnim ljepotama Nacionalnog parka Krka, posjetiti kanjon Čikole, upoznati povijest drniškog kraja i razgledati umjetnička djela Ivana Meštrovića. Navečer, od 19 sati mogu se zabaviti na drniškoj Poljani i uživati u deliciji dostojnoj kraljevske trpeze – poručuju iz Turističke zajednice Drniša.

Festival je natjecateljskog karaktera, te će odmah po otvorenju, biti dodijeljene nagrade najboljim proizvođačima. Zabavni dio programa proteći će u znaku klapa. Uz domaću klapu Drniš, nastupit će klape Kampanel i Iskon. Uz njih, nastupi će i domaće kulturno-umjetničke udruge: Gradski pjevački zbor Neuma, Tamburaški orkestar Krsto Odak, Gradski puhački orkestar Drniš, KUU Miljevci i iskusni drniški pop/rock/jazz glazbenici za ovu prigodu okupljeni u sastav The Smoked Ham.  Program završava vatrometom u subotu navečer, oko ponoći.

Organizatori manifestacije su Turistička zajednica Grada Drniša, Grad Drniš i Udruga proizvođača drniškog pršuta, uz visoko pokroviteljstvo Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednice RH i potporu Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske agencije za plaćanja u poljoprivredi, Šibensko-kninske županije, Nacionalnog parka Krka te Grada Zagreba.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.