U Drnišu obilježena 27. godišnjica osnutka 142. brigade Hrvatske vojske

Obilježavanje 27. obljetnice osnutka 142. drniške brigade Hrvatske vojske, održano je danas u Drnišu koja je prije 27 godina okupila dragovoljce Domovinskog rata, mobilizirane obveznika i dio pripadnika IV. bojne 113. brigade.

Dio njih danas se okupio u Drnišu, kako bi se prisjetili tih dana ponosa i slave, kako bi se prisjetili onih koji su položili svoj život za slobodu Hrvatske, kako bi se vidjeli i družili.

Na obilježavanju je sudjelovao i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga, izaslanik Ministra branitelja Tomislava Medveda, državni tajnik i ratni zapovjednik 142. brigade. Ivan Vukić Niper.

– Obzirom na dužnost koju obnašam u posljednje vrijeme često sam na sličnim obilježavanjima, a svakako da sam posebno vezan upravo uz 142. brigadu, čiji sam bio pripadnik. Njeni branitelji spriječili su prodor neprijatelja da okupira preostali dio županije, a sami su, baš sami, oslobodili ovaj prostor u Oluji. S ponosom se sjećam tih dana ponosa i slave. To je generacija koja je našoj djeci omogućila da mogu živjeti u slobodnoj državi – kazao je danas za Radio Drniš Vukić.

Gradonačelnik Drniša Josip Begonja bio je danas i izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

RADIO drnis obljetnica
Radio Drniš

– Važno je istaknuti to da je naša drniška brigada bila nada ne samo u vojnom nego i u psihološkom smislu da ćemo se jednog dana iz progonstva vratiti svojoj kući, što se Olujom i dogodilo. Sjećamo se danas i odajemo dužni pijetet svima onima koji su dali svoje živote. Prilika je ovo da se suborci malo i vide, prisjete uspomena, jer četiri godine zajedno su proveli u rovovima – kazao je Begonja.

Ratni zapovjednik Roko Mijić danas je za Radio Drniš rekao kako je obilježavanje obljetnica od iznimne važnosti za Hrvatsku.

– Da zaboravimo brigadu, Domovinski rat, povijest – bili bi narod bez budućnosti. Ponosni smo na našu brigadu, koju je Drniš tada mogao dati, danas sumnjam u to. Sve nas je manje, branitelji umiru, ne znam iz kojeg razloga, ali statistički pokazatelji su poražavajući, ružni’ – kazao je Mijić.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.