U Drnišu održana obuka o održivom gospodarenju otpadom

U slučaju da Grad Drniš, kao i ostale jedinice lokalne samouprave, uskoro ne počne rješavati problem gospodarenja otpadom na način koji je propisala Europska unija, što obvezuje članstvo u eurozoni, moglo bi se dogoditi da plaća penale. Poljska zbog neizvršavanja standarda i normi Europske unije u gospodarenju otpadom dnevno plaća 67 tisuća eura penala.

Hrvatska je pak u slučaju da dođe do penala od strane Europske unije, donijela zakonsku regulativu u kojoj prebacuje odgovornost na gradske i općinske proračune. Rekla je to Sonja Polonijo, na obuci o održivom gospodarenju otpadom, koja je u subotu privukla brojne Drnišane na ovu radionicu.

Inače, Drniš je drugi grad u kojem je održana obuka o održivom gospodarenju otpadom.

Kao jedan od boljih primjera održivog gospodarenja otpadom okupljenima je predstavljen način zbrinjavanja otpada na otoku Krku, o čemu je govorio pomoćnik direktora Ponikve Eko otok Krk Ivan Jurešić. Kako kaže cilj ove obuke je ne samo obučiti građane o važnosti
razvrstavanja otpada već i pomoći krajnjim korisnicima kako ne bi došlo do većih troškova zbrinjavanja otpada, koji bi mogli biti dvostruko veći nego sada.

Obuka je održana u organizaciji Zaklade Friedrich Ebert i Udruge gradova Hrvatske na inicijativu predsjednika Gradskog vijeća Ante Galića.

 

Izvor:www.radiodrnis.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.