Ulazak u EU drniškim je pršutarima ‘vjetar u leđa’, a ide se na kvalitetu i posebnost!

Šibenska županija već dugi niz godina provodi posebne aktivnosti i mjere za razvoj poljoprivrede. Pritom spomenimo da su potencijali za razvoj poljoprivrede u Županiji još uvijek nedovoljno iskorišteni, ali je neophodno nastaviti i dalje s poticajnim mjerama za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, a s ciljem povećanja kvalitete i kvanitete poljoprivredne proizvodnje.

Drniški pršutari, čak 16 njih, imaju razloga za ponos. Trud, rad, ustaljeni način i postupak proizvodnje, odnosno obrade te konkurentnost opet se pokazala tržišno isplativom jer je u Službenom listu Europske unije, u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, prije nekoliko dana upisan naziv ‘Drniški pršut’.

festival prsuta dane mileta 3

Podsjetimo, u srpnju 2011. godine, Šibensko-kninska županija potpisala je Ugovor s Udrugom proizvođača drniškog pršuta, a tom se prilikom Udruga obvezala poduzeti sve aktivnosti nužne za zaštitu drniškog pršuta što je Županija sufinancirala s čak 30 tisuća kuna.

Potom je Ministarstvo poljoprivrede 2012. donijelo Rješenje o registraciji oznake zemljopisnog prodrijetla čime je naziv ‘Drniški pršut’ u RH postao zaštićenim, a vrlo bzo je drniški pršut dovelo na popis registriranih autohtonih proizvoda.

zupan prsut

Da je ponosan, ali i kako sirovinu nabavljaju manjim dijelom iz hrvatske proizvodnje, a dijelom uvoze, kao i činjenicu da se meso uvozi iz kontroliranog uzgoja susjednih zemalja, a ne iz Kine, istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije Zvonimir Marin, predsjednik Udruge proizvođača drniškog pršuta.

– Izrazito sam sretan i zahvalan u ime svih proizvođača. Ulaskom u EU dobili smo krila, ali i ogromno tržište. Sa županijom surađujemo odlično i hvala na tome – poručio je Marin, a Marina Krvavica s veleučilišta u Kninu napomenula je da, upravo zbog takvog tržišta, proizvod ne zadovoljava samo kvantitetom i kvalitetom, već se mora ići na posebnost.

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.