Upoznajte Milenu, Brazilku koja živi u Oklaju: ‘Upisala sam vojnu školu zbog ljubavi prema Hrvatskoj’

Milena ima 20 godina, živi u općini Promina, završila je Turističko-ugostiteljsku školu, živi punim plućima i voli sve što vole mladi. Ništa tu ne bi bilo neobično da Milena nije rođena Brazilka.

– Rođena sam u Brazilu, u Sao Paulu, a u Hrvatsku smo došli prije trinaest godina. Moje djed Milenko je Hrvat, rodom iz Slavonije, i on je davnih godina otišao u Brazil gdje se oženio i osnovao obitelj. S roditeljima sam se vratila u Hrvatsku zbog ljubavi prema domovini i tu smo ostali jer nam se sviđaju ljepote koje nudi ova zemlja, a i stil života se znatno razlikuje od onog u Brazilu. Tamo nema Hajduka i navijača poput Torcide, objašnjava nam Milena Lima Licimburg.

milena6

Iako je djed porijeklom iz Slavonije, Milenina obitelj je izabrala Oklaj kao mjesto u kojemu će se skrasiti i započeti svoj život u Hrvatskoj.

milena5

Zašto baš Oklaj, pitamo Milenu.

– Ovdje smo došli po preporuci prijatelja koji je iz Hrvatske, ali je također živio u Brazilu. Kako sam došla sa sedam godina, više se nisam vraćala u Brazil, što ne znači da ne bih voljela otići vidjeti svoju obitelj koja tamo živi. Nažalost, nije bilo mogućnosti dosad, ali nadam se da će se to promijeniti, kratko nam objašnjava Milena kojoj je teško usporediti život u Brazilu i Hrvatskoj, ali smatra da svako mjesto ima svojih ljepota i gaji veliku ljubav prema jednom i drugom.

milena

Milenin otac je po svojem ocu Hrvat, dok mu je majka Brazilka. S druge strane, Milenina majka je ‘stopostotna’ Brazilka.

– Oboje su rođeni u Brazilu, kao i ja. Kako sam u Hrvatsku došla jako mlada, iako početak nije bio lagan, hrvatski sam jako brzo svladala ako se uzme u obzir da smo u Brazilu pričali samo na portugalskom. Inače mi jezici idu odlično i pričam pet jezika, uključujući hrvatski. Kad smo tek došli, nismo znali ništa. Otac je znao nekoliko riječi, majka ni to, ali u međuvremenu su naučili, priča nam Milena.

milena3

milena4

Nakon završene Turističko-ugostiteljske škole, Milena se odlučila na zanimljiv profesionalni put – upisala je vojnu školu.

– To mi se sviđa i zaista se želim time baviti jer imam ogromnu ljubav prema domovini, ljubav koju sam naslijedila od djeda kojemu bi, vjerujem, bilo jako drago da uspijem u tome. Posebice ako uspijem u Hrvatskoj mornarici, što mi je najveća želja, otkiva nam Milena kojoj prvo predstoji dragovoljo vojno osposobljavanje u Požegi, a nakon toga je u planu i škola.

Iako su u vojsci muškarci u većem postotku, u današnje vrijeme je besmisleno dijeliti poslove na muške ili ženske.

mielna2

– Za ovo je bitno imati volju i voljeti to. Iako su većinom muškarci tu, i vjerujem da se ljudi na prvu iznenade kad im kažeš da ideš u vojsku, ali vremena se mijenjaju i nema više ‘muško-ženskih’ poslova. Vjerujem da žena može puno postići u vojsci ili bilo kojem drugom ‘muškom’ poslu, jedino je važno imati volje, priča nam Milena kojoj volje ne manjka.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.