Uskoro kreće sanacija opožarene Promine

Radio Drniš

Radovi na sanaciji Promine, opustošenoj u požaru koji je poharao u kolovozu prošle godine trebalo bi početi kroz nekoliko dana dana. Natječaj koje su za pošumljavanje raspisale Hrvatske šume je završen i izabran je izvođač.

–Prva faza podrazumijeva izvlačenje stabala stradalih u požaru, slijedi pregled terena, te faza čekanja od godinu dana tijekom kojih treba utvrditi hoće li se priroda sama obnoviti iz sjemena starih stabala. Tek nakon toga bit će govora o tome hoće li doći do novog umjetnog pošumljavanja- kazao  je za Radio Drniš upravitelj Šumarije Drniš Ante Slamić.

U Hrvatskim šumama nadaju se da će na Promini ostati ista vegetacija kao i prije požara, odnosno bor pionirske vrste kako ne bi došlo do erozije tla.

– No postoji velika mogućnost pojave autohtone vegetacije hrasta medunca a ako se to dogodi hrast će se nastaviti potpomagati kako bi se zadržao na terenu – ističe Slamić.

Gradonačelnik Drniša Josip Begonja nakon sastanka održanog sa regionalnim direktorom Hrvatskih šuma Ivanom Melvanom i upraviteljem Antom Slamićem na ovu temu je kazao:

– Ja bi volio kad bi pošumljavanje započelo čim prije, i neovisno o reakciji same prirode. Ali na nama je da vjerujemo Hrvatskim šumama da znaju što rade. Svjedoci smo da nakon određenog vremenskog perioda na opožarenoj površini niče samonikla hrastova šuma, ali dok to postane šuma proći će jako puno godina’.

Foto: arhiva/Radio Drniš

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.