Uspješan nastup drniških pršutara na sajmu u Istri

Protekloga vikenda u istarskom Tinjanu održan je 8 po redu ISAP međunarodni sajam pršuta na kojem je bilo 36 proizvođača pršuta oo kojih je 5 bilo iz Drniša. Titule šampiona osmog ISAP-a pripale su pršutani Antolović iz Tinjana u kategoriji istarskog pršuta, te obrtu Mrki iz Trogira (ali s pršutanom u Pakovom Selu kraj Drniša) u kategoriji dimljenog pršuta s kožom.

Iako su kriteriji ove godine bili stroži, u svim kategorijama dodijeljene su samo zlatne i srebrne medalje, niti jedna brončana, što znači da su svi proizvodi u konkurenciji bili izuzetne kakvoće, naglasila je Blanka Sinčić Pulić. Drniški pršutari osvojili su srebre medalje u kategoriji dimnjenih pršuta s kožom. Na sajmu je bila i delegacija grada Drniša na čelu s gradonačelnikom Josipom Begonjom kao i predstavnici LAG-a Joško Lokas i Ivona Malenica te i direktorica TZ grada Drniša Josipa Čupić.

drnišani1-

Sajam su posjetili i premijer Zoran Milanović, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, kao i potpredsjednici Vlade Branko Grčić i Milanka Opačić, i ministar turizma Darko Lorencin te župan Istarske Županije Valter Flego. Ministar Jakovina kazao je da je uz istarski, drniški pršut nešto što moramo plasirati na tržište EU i obećao svoj dolazak na iduće izdanje drniškog sajma. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić je istaknuo da je ovo sjajna manifestacija i da su pršuti vrhunske kvalitete ali mu je naravno puno draži drniški od istarskoga. Gradonačelnik Josip Begonja rekao je da se nada da će se i kod nas još više prepoznati važnost ovoga festivala za naš kraj, te da se iz sajma u Tinjanu i same organizacije da puno naučiti i primijeniti kako bi naš festival pršuta svake godine bio još bolji.

Direktorica TZ Grada Drniša Josipa Čupić u Istri je također u razgovorima i susretima s domaćinima i predstavnicima domaćih turističkih djelatnika se još bolje upoznala s načinom rada i promocije turističkih kapaciteta koji se mogu primijeniti za turizam našega kraja, te kako ovu manifestaciju kod nas učiniti boljom a istarska je prednost što su oni s tim počeli puno ranije i efikasnije od nas.

Ispred nagrađenih pršutara Željko Pilić iz pršutane Bel-Cro je istaknuo je zadovoljstvo festivalom na kojem su redovni gosti od samoga početka te ovogodišnjom nagradom iako su prijašnjih godina osvajali zlata.

IZVOR/FOTO: Radio Drniš

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.