USUSRET GOSPI OD ANĐELA: Večeras posljednja visovačka vespera

Svetkovina Gospe od Anđela iz prvih je dana franjevačkog reda 2. kolovoza 1208. godine. Ovo je dan obraćenja sv. Franje, jednako tako i dan kad je postao važnim trenutkom pomirbe za vjernike. To je dan kad je sv. Franjo okupljenim vjernicima u Porcijunkuli 2. kolovoza 1216. u zanosu uskliknuo sve vas želim poslati u raj te im objavi da je od Pape Honorija III izmolio potpuni oprost za sve koji posjete tu crkvicu podno Asiza, ispovjede se i pokaju.

S vremenom taj se oprost proširio i na sve franjevačke crkve.

I do nas je došao predokus te radosti. Stoga kršćani nisu dužni samo sjećati se prošlosti, razmišljati o onome što se dogodilo, nego je osnovna dužnost kršćanske zajednice – Crkve, da ono prošlo na otajstveni način neprestano ponazočuje u sadašnjosti.

Iz poklada vjere i nauka Crkve, to tiho i sabrano blago, mudro je i tiho proklijalo u srcima vjernika. Stoga blago onom tko može primiti cijelo Evanđelje i tko može sa žaljenjem i kajanjem poput sv. Augustina kazati kasno sam te uzljubio, ljepoto tako stara i tako nova, kasno sam te uzljubio.

I ove godine, franjevci na Visovcu, zajedno sa svojim vjernicima, s braćom po krvi i po krsnoj milosti, okupit će se na izvorima svoje povijesti, u Duhu Svetom, oko Euharistije, pod zaštitom Marije, na čelu sa svojim biskupom i svećenicima u naglašenom jedinstvu s Petrovim nasljednikom, i Njoj, Gospi našoj, jedinoj hvale dostojnoj uzvratit će zahvalom na sve darovano.

Proslava svetkovine Gospe od Anđela 2. kolovoza 2014. na Visovcu prethodit će trodnevljem vespera visovačkih u molitvi.

U večeri visovačkih vespera s molitvom i pjesmama drniškog gradskog zbora Neume, ženske klape Skradinke, časnih sestara Franjevki od Bezgrješne, i vjernog puka uz braću Franjevce, svjedočit će, poput okupa sa sv. Franjom u Porcijunkuli, kako je nebo poljubilo zemlju cjelovom mira i praštanja.

 • Svetkovina Gospe od Anđela započinje vesperama visovačkim 30., 31. srpnja i 1. kolovoza u 19:00 sati. 
 • 2. kolovoza:
  • Svete mise: 6:30, 7:30, 8:30, 10:30, 17:00, 18:00, 19:00 sati.
  • Svečanu sv. Misu u 10:30 predvodi šibenski biskup msgr. Ante Ivas.
  • Grkokatoličku liturgiju u 18 sati predvodi vlč. Milan Stipić.
  • Sv. Ispovijed moguća je tijekom cijelog dana.
  • Klapa „Sv. Juraj“ HRM-a po Gospi našoj visovačkoj pjesmom će hvalu uzdizat’ u slavu Najvišeg

IZVOR: Visovac.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.