Dva projekta prijavljena na natječaj Ministarstva branitelja

Stručna služba Grada Vodica pomogla je Uduruzi Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata HVIDR-a Vodice i Košarkaškom klubu invalida Vodice pri izradi prijava na Natječaj „Psihološko i socijalno osnaživanje te podizanje kvalitete življenja hrvatskih branitelja, hrvatskih branitelja s invaliditetom, HRVI, stradalnika i članova obitelji smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja u Domovinskom ratu” kojeg je raspisalo Ministarstvo branitelja.

Vodička HVIDR-a se javila na natječaj s projektom Jednakost za sve kojim želi pokazati javnosti kako umirovljeni hrvatski ratni vojni invalidi, bez obzira na činjenicu da su umirovljeni, svojim aktivnim djelovanjem mogu pridonijeti razvoju zajednice u kojoj žive, a partneri u projektu su Grad Vodice i Gradsko poduzeće Vodice. Percepcija da su umirovljeni branitelji samo teret društva jer su veliko opterećenje za državni proračun, a od njih nitko nema nikakve koristi, dodatno opterećuje i izaziva osjećaj odbačenosti hrvatskih branitelja, pa članovi vodičke HVIDR-e žele izmjeniti takvu sliku o sebi. Prijavljenim projektom Jednakost za sve, vrijednom nešto više od 280.000,00 kuna, želi se osposobiti jedan dio gradske plaže potrebama invalida ugradnjom lifta za spuštanje u more nepokretnih osoba. Naime, iako gradska vodička plaža ima napravljen ulaz u more za hendikepirane osobe, on se može koristiti isključivo uz pomoć kolica koja su skupo pomagalo i slana ih voda jako oštećuje. Ugradnjom lifta i osiguranjem parkinga, ne bi profitirali samo ratni vojni invalidi, već i ostale hendikepirane osobe, a ujedno bi se i međusobno družili.
Također u sklopu ovog projekta predviđa se i pružanje organizirane stručne usluge fizioterapeuta tri puta tjedno u trajanju od 120 minuta u ljetnim mjesecima za četiri invalidne osobe.

Kako bi bez ograničenja i sa što manje muke mogli doći do prilagođenog plažnog prostora, do početka turističke sezone planira se urediti dodatnih pet parkirnih mjesta za invalide u blizini plaže.

Drugim projektom naziva Sportom protiv društvene isključenosti, kojeg su u partnerstvu prijavili Košarkaški klub invalida i Grad Vodice, a čija vrijsdnost iznosi 304.000,00 kuna, želi se poboljšati psihičko i fizičko zdravlje hrvatskih branitelja s invaliditetom kroz razvoj sportsko rekreativnih aktivnosti tih osoba.

Projekt obuhvaća organiziranje natjecanja jednog kola nacionalne lige Košarke u kolicima u Vodicama te sudjelovanje vodičkog Košarkaškog kluba invalida na drugim natjecanjima u Hrvatskoj i organiziranje međunarodnog turnira u košarci u kolicima u Vodicama na kojem će sudjelovati najmanje tridesetak osoba s invaliditetom (od čega su barem polovina branitelji s invaliditetom i HRVI). Takva natjecanja djeluju pozitivno na pshičko i fizičko zdravlje osoba s invaliditetom te njihovo socijalno uključivanje, prihvaćanje od strane šire zajednice i bolje upoznavanje okoline s problemima osoba s invaliditetom. Rađa se razumijevanje i društveno prihvaćanje što kod hendikepiranih osoba jača samosvijest i sigurnost, osjećaj vrijednosti i pripradanja. Time se preveniraju negativne posljedice socijalne isključenosti kao npr. suicida ili odavanje alkoholu i nasilničkom ponašanju branitelja.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.