FOTO: Preko programa samozapošljavanja otvorila prvi frizerski salon u Čistoj Velikoj i okolici

Frizerski salon Nika svoja vrata otvorio je prije točno mjesec dana. Čekali smo neko vrijeme, a onda smo posjetili vlasnicu prvog frizerskog salona otvorenog u Čistoj Velikoj, a vjerujemo i tamošnjoj okolici. Ilijana Prkić Centner, nakon brojnih godina rada u drugim frizerskim salonima, odlučila je iskoristiti program kojeg provodi Zavod za zapošljavanje i otvoriti svoj vlastiti. Tu ne bi bilo ništa čudno, da nije odlučila svakodnevno prijeći 50 kilometara do svog novog radnog mjesta.

-Na ideju sam došla sasvim slučajno. Kroz priču s rodicom Irenom Biluš koja se udala u Čistoj Velikoj, otkrila mi je kako u Čistoj, ali u okolnim mjestima nema frizerskog salona. Imaju ostale ustanove kao što su škola, dječji vrtić, pošta, dvije trgovine, kafić i restoran, a zbog frizerskih usluga stanovnici su morali putovati do većih mjesta kao što su Vodice ili Šibenik. Nakon konzultacija sa suprugom, koji mi je velika podrška u svemu, odlučila sam krenuti na sve ili ništa, kako neki kažu: ‘ko ne riskira, taj ni ne profitira’!- priča nam vlasnica frizerskog salona Ilijana.

friter cista velika (7)

SAMOZAPOŠLJAVANJE

-Procedura oko otvorenja bila je jako složena, dobro svi znaju kako je birokracija kod nas spora. U lipnju sam počela s papirologijom i završila tek u kolovozu, a salon radi od rujna. Država potiče mlade, ali ne dovoljno. U jednu ruku te podupire, a u drugu te spotiče. Program samozapošljavanja je odlična stvar, ali država ti ne daje novac za početni kapital ili za kupnju potrebne opreme, podupiru te tako da pokrivaju mirovinsko i zdravstveno osiguranje godinu dana, na način da sam platiš, a oni ti vrate svako četiri mjeseca taj novac. Nije to loše, ali sam mišljenja da se više treba ulagati u mlade, jer su oni budućnost države, odnosno dati im pravu priliku da rade i svojim doprinosom pomažu državi- mišljenja je Ilijana.

Priča nam kako najčešće radi muška i ženska šišanja koja koštaju trideset kuna, feniranja čija se cijena kreće od 30 do 50 kuna, ovisno o dužini kose.

-Odlučila sam tri dana raditi poslijepodne, ponedjeljkom, srijedom i petkom u vremenu, a utorkom i četvrtkom u jutarnjem terminu od 8 do 15 sati. Subotom je salon također otvoren, od 8 do 13 sati – kaže nam.

ULJEPŠAVA ŽENE IZ ZALEĐA

friter cista velika (6)

friter cista velika (1)

U svojoj ponudi frizerski salon Nika ni po čemu se ne razlikuje od gradskih salona, čak kako nam Ilijana priča, imaju bolju ponudu i kvalitetniju uslugu od nekih gradskih, te će uskoro u ponudi imati i manikuru.

-S obzirom da u salon dolaze stanovnici iz cijele okolice, primjerice Stankovaca, Lađevaca, Krkovića, Piramatovaca, Budaka, Vukšića i drugih mjesta, odlučila sam ženama olakšati njihove slobodne sate za ‘ljepotu’. Osim frizerskih usluga, često djevojke koriste usluge manikure, pa ćemo uskoro i to uvrstiti u našu ponudu. Nadam se kako ću stanovnicima šibenskog zaleđa uštedjeti vrijeme putovanja do većih mjesta – navodi Ilijana koja je frizerkom odlučila postati u osmom razredu.

friter cista velika (8)

-Oduvijek me privlačilo nekome ‘prčkati’ po kosi, nisam se mogla zamisliti ništa drugo raditi. Požalila baš nikad nisam, iako sam prolazila teška razdoblja, ali svoj san sam živjela i ostvarila uz muku  i upornost. Potpora moje obitelji mi je jako pomogla- otkrila nam je svoju tajnu uspjeha ova marljiva i uporna djevojka.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.