FOTO: Prekrasna crkvica sv. Ivana Trogirskog na rtu Planka

Dva kilometara jugoistočno od Rogoznice na rtu Planka u pustom krševitom krajoliku 1332. godine sagrađena je crkvica sv. Ivanu Trogirskom. Crkvica je podignuta u znak zahvale za čudesni događaj, na mjestu gdje je prema legendi lađa u kojoj je bio trogirski biskup sv. Ivan, s kraljem Kolomanom, kod rta Planka, doživjela brodolom. Sveti Ivan Trogirski je spasio sve mornare i teret, čudotvorno hodajući po površini mora ne smočivši noge.

kapela sv. ivana 4

Sav teret i lađa bili su spašeni te su mornari nastavili svoj put prema Šibeniku koji je tada pripadao trogirskoj biskupiji.

kapela sv. ivana trogirskog

Crkva je orijentirana u smjeru istok-zapad, pripada gotičkom stilu s primjesama predromaničke tradicije. Zbog izloženosti moru i posolici, crkva se gotovo stopila s hridima.
Premda je na osamljenom mjestu, crkva je u posljednje vrijeme ponovno postala mjesto molitvi i prošnji sv. Ivanu Trogirskom.

kapela sv. ivana trogirskog 2

Oko crkve značajno je arheološko nalazište, a najveću vrijednost ima nalaz od oko 500 ulomaka posuda s grafitima (Diomed).

Misa više nema, nekada se služila na Uskrsni ponedjeljak, uz blagoslov polja.

FOTO: TZ Rogoznica

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.