FOTO: Svečano otvorena Ispostava JU Nacionalnog parka Krka u Drnišu

U samom srcu Drniša, grada pršuta, kako mu vole tepati, otvorena je Ispostava Javne ustanove ‘Nacionalni park Krka’. Povijesno zdanje,  palača Divnić, inače zaštićeno kulturno dobro,  tako je dobilo  novo ruho i namjenu. Drniška ispostava počinje s redovnim djelatnostima već nakon samog otvaranj, uz blagoslov drniškog župnika fra Petra Klarića, te se smatra strateškom točkom u valorizaciji sjeverog dijela Nacionalnog parka Krka.

Otvaranje ispostave, između ostalog, pozdravili su župan šibensko – kninski Goran Pauk, dogradonačelnica Knina i Vlatka Duilo, te Josip Hren ispred Uprave za zaštitu prirode Ministarstva kulture.

I POLITIČARIMA I GRAĐANIMA

Impozantno zdanje sagrađeno na sjecištu putova u Drnišu u svojoj je ‘utrobi’, iznimno ugodno uređenom interijeru, podijeljeno u dvije cjeline – turističko – informativnu, te prezentacijsku. Ili, kako će reći ravnatelj JU NP Krka Željko Bulat, riječ je o polivalentnoj zgradi.

-Mi, naprosto, s ovom zgradom želimo biti aktivnije prisutni u ovom dijelu Nacionalnog parka. Zapravo, želimo bolje koristiti uzvodne dijelove, da tako kažem, a njih ima dosta. Osim toga, dobili smo i jednu polivalentnu zgradu koju može koristiti i gradska vlast i građani. To je, doista, nešto čime zaokružujemo cjelinu jer imamo ispostavu u Kninu, i Skradinu – objasnio je Bulat.  Dodajmo i to da će stanovnici Drniša, tamošnje udruge novootvorenu zgradu moći koristiti kako za organizaciju različitih seminara, predavanja, obrazovnih aktivnosti…

ZAJEDNIČKIM  SNAGAMA DALJE

Drniška Ispostava u svom će radu objedniti Roški slap, manastir Krka, carski vidikovac na Manojlovačkim slapovima, vidikovac na slapu Brljan, arheološko nalazište Burnum, te arheološku zbirku u Puljanima, a zanimljivo je kako se otvaranje nove ispostave poklopilo s obilježavanjem dugih 150 godina turizma na Roškom slapu. Tako će Ispostava za cilj imati i to da rasterati prirodne bisere krške kraljice Krke u njenom južnom toku.

-Uloga je dvojaka. Prvo, želimo rasteretiti dijelove koji su saturirani. Međutim, cilj nam je  razvijati i ostale dijelove Parka. Mislim da je ovo područje doista osebujnu i po kulturno – povijesnoj  baštini i po mogućnostima daljnjeg razvoja. Još prije 150 godina ovdje se počeo razvijati turizam, dakle, na nama je da to zajedno s Gradom i domicilnim stanovništvom – poboljšamo – priznaje Bulat.

Uz zvukove violine koje tako dobro ‘pašu’ uz pogled na fotografije bogate riječne flore i faune i kulturno – povijesnu ostavštinu na obalama Krke, uzvanici su bili u prilici razgledati prostorije na dva kata te koristiti dizalo otvorenog tipa koje će biti na usluzi i osobama s poteškoćama u kretanju.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.