FOTO/VIDEO: Područje Šibenika pogodilo nevrijeme s tučom, u Rogoznici pijavica

PROMJENU vremena donio je frontalni sustav koji je području Hrvatske protekle noći stigao sa zapada. Najnestabilnije vrijeme vladalo je na dijelu sjevernog i srednjeg Jadrana, gdje je bilo kiše, pljuskova i grmljavine, javlja Crometeo.
Nakupina grmljavinskih oblaka u rano poslijepodne prišla je zadarskom području s mora. Nakon prolaska shelf clouda, u Zadru je uz intenzivnu grmljavinu bilo i tuče. Za vrijeme nevremena temperatura je u Zadru pala s 14 na 9 Celzijevih stupnjeva.
Grmljavinski oblaci nakon zadarskog, prema večeri premjestili su se na šibensko podurčje, osobito u njegovo zaleđe, a u Šibeniku je također zabilježena tuča.

– Naši članovi dojavili su jedan funnel cloud iznad Malog Lošinja i lijepo razvijenu pijavicu oko 17 sati u blizini Rogoznice. Pijavica je trajala više od 10 minuta- kažu iz Crometea.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=xJ88O-tKbmo[/youtube]

U četvrtak navečer, nešto prije 20 sati, jako grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je područje Pirovca i zaleđa Vodica. Nekoliko centimetara leda prekrilo je cijelo područje Pirovca, a zbog leda došlo je do prometne nesreće zbog koje je promet lokalnom cestom bio usporen, javlja Crometeo.Led je također prekrio dijelove dionicu autoceste od Zadra do Šibenika, pa se i tu promet tijekom večeri odvijalo usporedno. HAK javlja da je zbog tuče i loših vremenskih uvjeta kod čvorova Benkovac i Skradin brzina vožnje ograničena na samo 40km/h, u oba smjera.

Iako je tuče bilo samo u dijelovima grada Šibenika, nevrijeme je znatno jače pogodilo okolicu Šibenika. Do 21 sat 32 litre oborine po kvadratnom metru palo je u Vodicama, od čega je u samo sat vremena palo 27 litara! Na otoku Prviću palo je 26 litara kiše i tuče po kvadratnom metru, a količine oborine u Šibeniku bile su znatno skromnije do spomenutog termina, od 3 do 8 litara.

Tako je nakon zadarskog područja i dio šibenske regije dobio nevrijeme zbog prolaska frontalnog sustava preko Jadrana. Uz kišu i tuču, fronta je donijela i pad temperature zraka koje je na šibenskom području pala na 8 Celzijevih stupnjeva.

vodice-foto-kristijan-plenca

Na Šibenik meteo također govore o velikom jučerašnjem nevremenu.

–  Prava elementarna nepogoda večeras je zahvatila zapadni dio naše županije. Intenzivna grmljavina koju je pratila krupa gotovo je u cijelosti zabjelila taj kraj sa ledom! Nakon dojava o nevremenu u Pirovcu i njegovom zaleđu večeras su se na udaru našle i Vodice! U sat vremena koliko je trajala najintezivnija kanonada grmljavine na tom području olujni sustav je istresao preko 50 litara kiše po metru četvornome uz krupu koja je prekrila grad.

Nažalost udari gromova su prema prvim dojavama napravili i dosta štete. Stradali su routeri i TV prijemnici kao i druga tehnika i instalacije. Zbog nevremena i konstantnog pada napona i neki naši sustavi su trenutno off line- piše na šibenik-meteo.com

Led je uzrokovao i pad temperature zraka koja se u kratkom vremenu sa ugodnih 14°C spustila na svega 3°C.

vodice-foto-kristijan-plenca1

 

Spomenimo da je grmljavinski senzor u pojedinim trenucima bilježio i preko 1000 pražnjenja po satu na prostoru naše županije, odnosno u radijusu 150km od Vodica gdje je senzor instaliran.

IZVOR: Cro meteo, Šibenik meteo, INDEX.HR

FOTO: Šibenik meteo, you tube, Kristijan Plenča

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.