Gradit će se šetnica između plaže Zamalin i uvale Sovlja

Nakon što je proteklog ponedjeljka javnosti predstavljen idejni projekt uređenja uvale Sovlja, Općina Tribunj naručila je i izradu idejnog projekta ‘Rekreacijsko – poučne staze Zamalin – Sovlja’, svojevrsnog nastavka koji za cilj ima valorizaciju obalnog pojasa od plaže Zamalin oko rta Zaglava prema uvali Sovlja, predjela koji je dosad bio nepristupačan mještanima i njihovim gostima.

Pojas ukupne dužine dvije tisuće metara prati prirodnu konfiguraciju tla i zamišljen je kao atraktivna turističko – rekreativna staza s nekoliko dionica duž kojih će biti postavljeni raznovrsni informativni i sportski sadržaji.

SOLARNA RASVJETA

– Ovim projektom pješačka i biciklistička staza povezat će predjele Zamalin i Sovlja obalnim putem, a na više mjesta sa staze stepenice će preusmjeravati posjetitelje na malene uvale kako bi se na taj način povećao kupališni kapacitet te ujedno rasteretile plaže koje staza spaja. Duž pješačke dionice postavit će se informativne table, ekološki prihvatljiva solarna LED rasvjeta te koševi za smeće, a na tri istaknute lokacije zamišljeno je odmorište s klupama – kaže Slobodan Ukić, donačelnik Općine Tribunj.

Predviđena je i jedna posebno izdvojena ribolovna zona te vidikovac na najvišem vrhu Zaglave, smješten na potezu od Kuzmine uvale do najviše točke Zaglave. Uz uređenje i opremanje staze za pješake i bicikliste na jednom predjelu zamišljena je i dodatna trim staza s fitnes spravama za sve one koji žele uživati u dodatnim sportskim aktivnostima.

NOVA TURISTIČKA PONUDA

– S obzirom na postojeći teren različiti su tipovi zahtjevnosti pri uređenju staza, no sigurno je da će biti riječ o makadamu širine 2,5 metra kako se ne bi devastiralo postojeći krajobraz i previše interveniralo u prostoru. Ovakvim uređenjem tog atraktivnog poteza korist bi uz mještane i posjetitelje mogli imati i lokalni obrtnici kojima bi se omogućilo da na pojedinim lokacijama uz stazu postave svoje objekte, trgovačke i ugostiteljske namjene i na taj način upotpune turističku ponudu tog dijela obale i u večernjim satima. Cjelokupni potez na kojem će se staza nalaziti idealan je za dnevno uživanje u morskim radostima i rekreaciji, a navečer opuštanje uz pogled na akvatorij, zalazak sunca te zvukove mora – dodao je Slobodan Ukić.

Inače, očekuje se da će realizacija projekta koštati oko tri milijuna kuna, a projekt će se nominirati na natječaj za ulaganje u infrastrukturu uz financijsku pomoć iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) Središnje agencije za financiranje i ugovaranje.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.