Gradnja nove obale spriječiti će poplave

Svaka veća kiša i pilima nošena jakim jugom poplavi cijele dijelove naselja Bilice, posebno ceste i podrume kuća u Vruljama i Stublju. Stanovništvo je ogorčeno jer im to  onemogućava normalo odvijanje života i nanosi velike štete u ionako teškim kriznim vremenima.

NOVA OBALA

– To je naša svakodnevnica. Najgore je kod plima poveća razinu Prukljanja, tada je groženo na stotine, ako ne i na tisuće kuća. Kako to riješiti? Pa tek kad se izgradi nova obala koju mjesto danas nema, tek tada će se riješiti ovaj za Biličane  gorući problem – rekao nam je načelnik Bilica Davor Ćaleta Car. Kolika je materijalna šteta, nitko ne zna jer je mještani više-manje sve sami saniraju.

– Kad će se graditi nova riva? Pa do kraja godine ćemo dobiti lokacijsku dozvolu za uređenje lungo mara i luke za javni promet u uvali Stubalj (400 vezova), to bi trebalo preporoditi Bilice. Naravno kada se bude gradila nova obala treba voditi računa o hidroizolaciji i visini obale – otkriva Davor Ćaleta Car. Projekt je vrijedan nekih 50 milijuna kuna, a načelnik se nada da će se vrlo brzo krenuti u njegovu realizaciju.

VAŽAN PROJEKT

– Cijeli ovaj projekt je od izuzetno bitnog značaja za Općinu Bilice, jer osim što će mjesto procvjetati u turističkom smislu, donijeti će prijeko potrebna radna mjesta. Osim toga  preko Prokljanskog jezera svakodnevno prema Skradinu prođe od 800 do 1000 brodova, zamislite da se bar dio njih zaustavi u Bilicama – zaključuje Davor Ćaleta Car.

Podsjetimo, Općina Bilice spada u manje općine i zauzima površinu od 25,66 kilometra četvorna što čini 0,86 posto sveukupne površine Šibensko-kninske županije. Od Šibenika kao administrativnog središta odvajaju se 2002. godine i postaju samostalna općina, koja danas ima preko tisuću domaćinstva što je gotovo duplo nego prije dvadeset godina.

  Problemi s plimom

Osim Bilica, probleme s poplavama ima i gradski predio Dolac u Šibeniku, a plima uzrokuje probleme i u ostalim priobalnim naseljima Zablaću, Žaboriću, Murteru, Jezerima, Vodicama, Tisnom, Pirovcu…

Koliko je situacija ozbiljna govori podatak da su vatrogasne postrojbe Šibenika i Vodica, te DVD-a iz poplavljenih mjesta (za posljednjeg nevremena) imali oko pedesetak intervencija pumpanja mora iz podrumskih i prizemnih prostorija obiteljskih kuća i ugostiteljskih objekata.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.