IZLOŽBA: Vodice u II. svjetskom ratu u petak u vodičkoj Gradskoj vijećnici

U petak, 31. listopada u 18 sati u Gradskoj vijećnici grada Vodica, svečano će biti otvorena izložba Vodice u II. svjetskom ratu.
Izložba je to, nastala na inicijativu članova Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Vodica, a koju su zajednički realizirali Grad Vodice i Pučko otvoreno učilište Vodice u povodu obilježavanja 70te obljetnice oslobođenja Vodica od njemačke okupacijske vlasti.
Izložba, čija je autorica nekadašnja voditeljica Zbirke tiska NOB-a, a zatim i Dokumentarne zbirke NOB-a Hrvatskog povijanog muzeja u Zagrebu mr. sc. Lucija Benyovsky s kojom su na projektu blisko surađivali Tončika Cukrov viša kustosica zagrebačkog Muzejskog dokumentacijskog centra te profesor povijesti Domagoj Menđušić, prati ratna zbivanja kronološkim redom od 1941. do 1944. u Vodicama.
Kroz fotografije, proglase, dokumente, crteže i onodobni tisak prikupljenima u raznim institucijama diljem Hrvatske; korišten je materijal Hrvatskog povijanog muzeja u Zagrebu, Državnog arhiva u Splitu, Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu, gradskih muzeja u Šibeniku i Splitu, te uz pomoć uspomena i sjećanja iz privatnih izvora prikazane su ratne godine u Vodicama od samih uzroka i početka rata, osnivanja NDH i talijanske aneksije jadranske obale, ratnog terora, zločina, progona i logora na Molatu i El Shattu, do konačnog sloma nacističkih snaga i povlačenja Nijemaca iz Vodica 1. studenog 1944. godine.
Izložba Vodice u II. svjetskom ratu bit će otvorena do 7. studenog 2014. godine.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.