Dinara dobila Turističko-planinarski zemljovid

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Stipe Božić, proslavljeni hrvatski aplinist i član HGSS-a, u društvu Nikole Blaževića, gradonačelnika Knina, voditelja projekta, kolege iz HGSS-a Darka Gavrića te Anite Babačić Ajduk, ravnateljice JU Priroda Šibensko-kninske županije, predstavio je u Gradskoj vijećnici u Kninu Turističko-planinarski zemljovid Dinare.

Riječ je o najnovijem kartografskom izdanju Hrvatske gorske službe spašavanja, koja ove godine slavi 65. godišnjicu osnutka te 60. obljetnicu djelovanja stanice Split. Autor karte je Joža Habijan. Ciljani korisnici tematskog turističko-planinarskog zemljovida su domaći i strani planinari i turisti koji su zainteresirani za boravak i sportsko-rekreativne aktivnosti u prirodi. Zemljovid će koristiti i spašavatelji HGSS-a  jer im omogućava sigurniji i brži pristup unesrećenima u akcijama potraga i spašavanja.

Anita Babačić Ajduk i Ana Vukšić iz Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije predstavile su značaj zaštićenih područja, područja ekološke mreže Natura 2000 te ulogu javne ustanove u njihovu očuvanju i održivom korištenju.

Zaštićene, valorizirane i adekvatno prezentirane prirodne vrijednosti predstavljaju velik gospodarski potencijal. Posjećivanje i održiva turistička aktivnost u zaštićenim ruralnim područjima generatori su ravnomjernog gospodarskog rasta i zapošljavanja. Njihov značaj prepoznala je i Turistička zajednica Šibensko-kninske županije na čelu s direktoricom Željanom Šikić, koja je sudjelovala u realizaciji projekta.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.