Domu za starije i nemoćne u Kninu Vlada darovala zgradu koju koriste

Vlada je na današnjoj sjednici u Sisku odlučila darovati Domu za starije i nemoćne osobe u Kninu zgradu i zemljište koje i sada koristi, ali im je vlasnik Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Riječ je o državnoj imovini procijenjene vrijednosti 12,8 milijuna kuna, a obuhvaća objekt od 2.384 četvorna metra i zemljište površine 1.900 četvornih metara. Kako nakon izgradnje 1973. godine Dom za starije i nemoćne u Kninu nije upisan u zemljišne knjige cijela se nekretnina vodi kao gradilište, što, uz pitanje vlasništva, komplicira ulaganja i mogućnost prijave za novac iz europskih fondova.

dom za starije knin1

Prijenos prava vlasništva na Dom za starije i nemoćne više su puta tražili sama ustanova, te Grad Knin i Šibensko-kninska županija kao suosnivač. Grad Knin je dopisom od 30. studenoga prošle godine ponovno zatražio od Ministarstva rada i mirovinskog sustava da poduzme sve za žurno prenošenje prava vlasništva na stvarnog korisnika jer su zbog starosti objekta potrebna značajna sredstva za obnovu i očuvanje funkcionalnosti.

Sredstvima EU fondova planira se obnova pročelja i krovišta te daljnja ulaganja u poboljšanje energetske učinkovitosti promjenom načina grijanja i proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora.

dom za starije knin2

Planira se i proširenje djelatnosti uvođenjem dodatnih usluga, što zahtijeva povećanje kapaciteta, za kojim je sve veća potreba, zbog čega su potrebni značajni zahvati na objektu. Povećanjem kapaciteta osiguralo bi se pružanje skrbi većem broju osoba, i time bi se racionalizirali materijalni troškovi, a time bi se omogućilo i novo zapošljavanje.

Kako je riječ o imovini vrijednijoj od pet milijuna kuna, Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, uz suglasnost Upravnog vijeća koju od prosinca već ima, potrebna je bila i suglasnost Vlade kako bi odlučio o darovanju nekretnine stvarnom korisniku.

dom za starije knin3

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.