FOTO: HOLISTIC PROJEKT: Učenici u Kistanjama učili kako čuvati šume

 U okviru projekta Holistic u Osnovnoj školi Kistanje jutros je održana radionica u cilju edukacije učenika o važnosti prevencije i zaštite od šumskih požara, kao i o važnosti pravovremenog reagiranja u slučaju opasnosti.

unnamed

Područni ured Državne uprave za zaštitu i spašavanje Šibenik prezentirao je djeci prvih razreda program Nacionalne edukacije djece u području zaštite i spašavanja. U teorijskom dijelu edukacije djeci je objašnjeno kako se ponašati u slučaju požara, potresa ili druge velike nesreće. Djeca su upoznata sa brojevima žurnih službi i brojem 112 te kada se koriste ti brojevi i kako se treba ponašati za vrijeme i nakon trajanja nesreće i drugih izvanrednih situacija.

unnamed6

Održan je i praktični dio gdje su djeca petih i šestih razreda upoznata sa vatrogasnim vozilima i vatrogasnom opremom od strane DVD-a Kistanje. U sklopu praktičnog dijela pripadnici Vatrogasne zajednice Šibensko – kninske županije održali su i natjecateljske vježbe za vatrogasnu mladež u kojim su djeca sudjelovala sa posebnim zanimanjem.

unnamed5

Ovo je druga od više planiranih radionica u okviru projekta Holistic koje će se održati u osnovnim školama na području Šibensko-kninske županije.

‘Holistički model integralne zaštite od šumskih požara’ – HOLISTIC je strateški projekt financiran iz pretpristupnog fonda Europske unije IPA ADRIATIC – Jadranske prekogranične suradnje, u kojem Šibensko-kninska županija sudjeluje kao projektni partner. Nositelj projekta je Splitsko-dalmatinska županija, a u projektu sudjeluje ukupno 20 projektnih partnera iz Hrvatske, Italije, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i Grčke.

unnamed2

Cilj HOLISTIC projekta, koji je započeo u listopadu 2013. godine a traje do ožujka 2016. godine, je podržati održivo zajedničko upravljanje prirodnim resursima prevencijom šumskih požara i zaštitom javnih zgrada od posebnog značaja od potresa te podržati održivu uporabu biomase zaštitom vrijednih prirodnih resursa, istodobno razvijajući prekograničnu suradnju jadranskog područja. Svrha ovog projekta je primjeniti skup mjera za prevenciju šumskih požara i implementirati učinkovit sustav nadzora nad šumskim požarima. Time će se ojačati suradnja prekograničnih partnera, unaprijediti infrastruktura u domeni nadzora požara te urediti sustav za otkrivanje požara na prekograničnom području i protokoli za protok informacija.

unnamed4

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.