FOTO Hrvatski i britanski vojnici održali završnu vježbu na Crvenoj zemlji kod Knina

Foto: MORH/ T. Brandt

Završni prikaz zajedničke obuke britanskih i hrvatskih oružanih snaga pod nazivom ‘Croatian Dagger 2018.’ održan je je danas na vojnom poligonu Crvena zemlja kod Knina, a uz ministra obrane Damira Krstičevića, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Repunlike Hrvatske Mirka Šundova vježbu je gledalo i izaslanstvo Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske predvođeno voditeljicom Tima za europsku bilateralu i izlazak UK iz EU Lindom Dann.

Ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo što je danas ovdje imao prigodu vidjeti izvrsnu demonstraciju interoperabilnosti između Kraljevskih marinaca i gardijske brigade Hrvatske kopnene vojske.

– Drago mi je da Ujedinjeno Kraljevstvo i Hrvatska jačaju svoju obrambenu suradnju. Želimo biti snažni strateški partner i vjerujem da imamo zajednički interes u stabilnosti jugoistočne Europe i angažmanu u NATO-u. Siguran sam da je ovo uvježbavanje samo početak novog poglavlja u našem prijateljstvu istaknuo je ministar.

Namjere o produbljivanju suradnje dvaju zemalja istaknuo je u svome obraćanju i general Šundov.

– Jako sam ponosan na obje strane, i hrvatsku i britansku. Želio bih preporučiti da i u budućnosti nastavimo surađivati na ovakvim i sličnim događajima.

U ime izaslanstva Ujedinjenog Kraljevstva, okupljenima se obratila voditeljica Tima za Europsku bilateralu i izlazak UK-a iz EU-a Linda Dann.

– Ono što smo danas vidjeli odlični je primjer suradnje naših zemalja na području sigurnosti. To područje nikad nije bilo tako važno kao danas, rekla je.

Zajednička obuka ‘CROATIAN DAGGER 2018’ britanskih i hrvatskih oružanih snaga započela je 26. ožujka. U proteklih 10 dana, 30 pripadnika Kraljevskih marinaca i 70 pripadnika HKoV-a uvježbavali su taktike, tehnike i procedure za konvoj operacije, patrole, kontrolne točke i operacije u urbanom okružju, koristeći pritom puške, zaštitne prsluke i kacige hrvatske proizvodnje. Cilj ove obuke bio je podići interoperabilnost HKoV-a s pripadnicima stranih oružanih snaga, upoznati se s načinom rada drugih postrojbi i prikupiti iskustva za osnivanje hrvatske postrojbe mornaričko-desantnog pješaštva. Prikaznu vježbu zajednički su osmislili sudionici obuke, a na njoj su prikazane taktike, tehnike i procedure kordona i pretrage. Uspješnim izvršenjem ove vježbe, vojnici su prikazali da su svladali vještine ratovanja u urbanom području.

Foto: MORH/ T. Brandt

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.