FOTO/VIDEO Plenković u Kninu poručio: ‘Obranili smo svoju zemlju svojim jedinstvom, najteži trenuci nisu nam slomili duh’

Prigodom obilježavanja Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, na spomenik hrvatske pobjede ‘Oluja 95’ zajednički vijenac su položili predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, otac jednog od poginulih branitelja Stjepan Cumbaj, potpredsjednik Vlade ministar obrane Damir Krstićević, ministar unutarnih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera OS RH general Mirko Šundov, glavni ravnatelj policije Nikola Milin, župan šibensko-kninski Goran Pauk te gradonačelnici Knina, Zagreba i Vukovara, Marko Jelić, Milan Bandić i Ivan Penava. Vijenac je također položio hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Neposredno prije polaganja vijenaca Počasni postroj dao je prijavak predsjednici Republike i vrhovnoj zapovjednici OS RH Grabar-Kitarović, koja je obavila smotru postroja.

knin Oluja (4) knin oluja

Stjepan Cumbaj, otac poginulog Jadranka Cumbaja kazao je kako mu je pripala iznimna čast da govori u ime najčasnijih i u ime svih onih koji su kao on, u Domovinskom ratu, ostali bez članova svoje obitelji.

– Znam da ne prođe dan kad ih se ne sjetimo, ali na današnji dan srca su ispunjena ponosom. Svima nama koji smo ostali bez svojih najmilijih, oni će uvijek nedostajati u trenucima sreće. U svakom danu našeg žvota oni su bili dio nas. Tješi nas spoznaja kako su postigli da njihov narod živi u slobodi, na zemlji svojih predaka. Na svima nama je velika obveza čuvati domovinu, jer dok god živi naša domovina živjet će i oni. Zemlju sretnih ljudi sanjali su naši branitelji, zato ne dopustimo zaborav Domovinskog rata. Svima dilje Lijepe naše čestitam Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti. Živjela nam naša draga domovina Hrvatska – kazao je Cumbaj.

Premijer Plenković uputio je čestitke povodom 23. obljetnice VRO ‘Oluja’.

– Danas se s ponosom sjećamo dana koji su Hrvatskoj donjeli toliko željenu slobodu i mir. U svega četiri dana oslobođen je do tada najveći dio okupirane Hrvatske, a Knin je vraćen u poredak međunarodno priznate Hrvatske. U mislima su nam svi branitelji koji su na ratištima utkali svoje živote u temelje hrvatske države. Ti najteži trenuci nisu nikada slomili naš duh i vjeru. Obranili smo svoju zemlju svojim jedinstvom.

Zahvaljujući slozi hrvatskog naroda i državničkoj mudrosti prvog predjednika Franje Tuđmana u svega četiri dana oslobođen je najveći dio tada uokpiranih područja Hrvatske, a Knin vraćen u ustavni poredak samostalne Hrvatske – naglasio je Plenković.

Sve o čemu je hrvatski narod stoljećima snivao, na kraju je ostvareno, poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.