Pripadnici 2. hrvatskog kontingenta

Hrvatski vojnici od jučer pripremaju opremu za odlazak u Litvu, pogledajte što sve ‘nose’Foto: MORH/T.Brandt
MORH / T. Brandt

Na Željezničkom kolodvoru u Kninu jučer je počeo ukrcaj vojnih sredstava i tehnike koja će se koristiti u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi gdje se nalaze pripadnici 2. hrvatskog kontingenta.

– Prebacivanje vojne postrojbe i vojne opreme i naoružanja s lokacije razmještaja na lokaciju gdje će se provesti zadaća sposobnost je koju svaka postrojba mora imati. Brigada ima značajno iskustvo po pitanju prebacivanja tehnike i ljudi željeznicom – kazao je zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske brigadni general Tihomir Kundid, dodavši kako je provedba ovakvih oblika transporta, odnosno vojnih konvoja definirana obvezujućom NATO publikacijom.

MORH / T. Brandt

Kako je kazao zapovjednik voda u 3. mehaniziranoj bojnoj Pauci, poručnik Josip Domagoj Župić, jučer su krenuli s ukrcajem 15 borbeno oklopnih vozila Patria, od kojih 13 manevarskih,  jedna recovery i jedna sanitetska PATRIA.

– Isto tako, ukrcat ćemo  šest kamiona, dva terenska vozila i jedno M-ATV vozilo – pojasnio je na samom ukrcaju  dodavši kako pripadnici postrojbe već više od godinu dana sudjeluju u ciklusu obuke na borbeno oklopnim vozilima.

Danas se ukrcavanje nastavlja, a u 14 sati planiran je polazak iz Knina. Dolazak sredstava i tehnike u Litvu predviđen je u nedjelju, 12. siječnja.

MORH / T. Brandt

Podsjetimo, glavninu snaga drugog hrvatskog kontingenta koji broji ukupno 188 pripadnika u NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti (eFPBG – enhanced Forward Presence Battle Group) u Republici Litvi, čine pripadnici 3. mehanizirane bojne Pauci iz sastava Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, piše MORH.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.