Inspektorat podnio prijave, policija istražuje slučaj pršuta iz Knina zaraženog trihinelozom

Zaražen trihinelozom, ali zdravstveno ispravan! Pršut iz Knina za kojeg je analiza utvrdila da ima trihinelozu na sebi je imao oznaku zdravstvene ispravnosti.

Vlasnik je pršut na analizu odnio još 3. travnja, a nakon što se utvrdilo da je zaražen, inspekcija je izašla na teren. RTL je u posjedu inspekcijskog zapisnika u kojem se sumnja u vjerodostojnost žiga na zaraženom pršutu.

‘Sve smo prijavili policiji, ako je bilo kakav propust privatnog veterinara koji je označavao, on će bit kažnjen, ako je bilo lažiranja žigova, to radi policija. Bit će kažnjeni oni koji su to napravili’, kazao je Tomislav Tolušić, ministar poljoprivede.

Iz šibensko-kninske policije jučer kratko odgovaraju da je istraga još uvijek u tijeku, a previše riječit nije bio ni glavni državni inspektor u čijoj je ingerenciji ovaj slučaj.

‘Kad završimo kompletan nadzor onda ćete bit obaviješteni o detaljima nadzora o kojima možete biti obaviješteni. Desio se taj slučaj i utvrdilo se to što se utvrdilo i sad je to na drugim dijelima koji po svojoj nadležnosti utvrđuju dalje tko je za to odgovoran’, kazao je za RTL Andrija Mikulić, glavni državni inspektor.

A ovako je sve krenulo…

Obitelj Batić nam tvrdi kako su kupili pancetu i pečenicu u jednoj kninskoj mesnici i nakon konzumacije završili u bolnici.

‘Ja sam rekla doktorice na šta sumnjate, šta je meni? Ona je rekla, trihinela, klinička slika upućuje na trihinelu’, kazala je Senka Batić.

Iz Ministarstva poljoprivrede javljaju kako je dan nakon dojave o zarazi, na teren izašla inspekcija i prekontrolirala klaonicu, mesnicu i domaćinstva gdje su se zarazili ljudi. I da slučaj nisu zataškali.

‘Nije dokazano s nikakvim računima odakle je meso, je li kupljeno u nekakvom privatnom aranžmanu. Mi smo iskontrolirali ono što je osoba koja se zarazila prijavila, gdje je kupovala meso. Proveli kontrolu i u mesnicama i u klaonicama. Nigdje nije bilo zaraženo meso’, kazao je Tolušić.

U istoj je mesnici kupljen i zaraženi pršut, tvrdi nam čovjek koji ga je kupio. I upravo je tu rupa u cijeloj priči. Kako je moguće da nalazi inspekcije odgovaraju onome što prijavljuju klaonica i mesnica, dok se na zaraženom pršutu nalazi oznaka zdravstvene ispravnosti, ali se oba spomenuta slučaja ne može utvrditi porijeklo mesa?

Što se tiče zaraženog pršuta koji je imao oznaku zdravstvene ispravnosti, u Državnom inspektoratu ne žele još ništa komentirati dok ne dobiju policijsko izvješće.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

(FOTO: Ilustracija/Arhiva)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.