Knin pokušava riješiti problem zagađenja Orašnice i Krke: ‘Direktno smo pogođeni i moramo nešto poduzeti’

Gradonačelnik Knina Marko Jelić pozvao je u Zvonimirov grad Ivicu Kisića s Agronomskog fakulteta u Zagrebu koji je proveo uzorkovanje i analizu tla kako bi predložio način biološke remedijacije tla, odnosno saniranja nastale štete i pročišćenja vode od opasnih tvari.

– Rezultati analize bi trebali izaći za najmanje mjesec dana, jer potrebno je vrijeme da se utvrde koje će kombinacije mikroorganizama pomoći u čišćenju odnosno hoće li uopće na kraju pomoći. To je pokušaj Knina da nešto napravi unatoč ograničenim sredstvima,i usprkos tome što je to van naše jurisdikcije, ali mi smo direktno pogođeni te smo morali nešto poduzeti – kazao je za Šibenski portal gradonačelnik Jelić.

Dakle, za mjesec dana kada rezultati budu gotovi, dodaje Jelić, trebali bi znati što dalje raditi, iako bi taj dio posla na sebe trebao preuzeti zagađivač.

Podsjetimo, mazut, teški metali i kiseline, izlili su se iz lagune Postrojenja za proizvodnju vijaka DIV Grupe u obližnju rijeku Orašnicu 8. travnja, a industrijski otpad potom se ‘prelio’ i u rijeku Krku.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.