'Kako čitati suvremenu plesnu izvedbu'

Kninjani imaju priliku dva dana otkrivati čari suvremenog plesaFoto: Ilustracija

Plesna radionica ‘Kako čitati suvremenu plesnu izvedbu’ bit će održana danas i sutra u 17 sati u prostoru kluba A3 i udruge Atribut u Kninu. Riječ je o dvodnevnoj radionici na kojoj će polaznici naučiti osnovne pojmove suvremenog plesa 20. i 21. stoljeća, a kroz praktičnu primjenu doznat će nešto više o najznačajnijim pojavama i figurama modernog i suvremenog plesa u Europi i Americi. Dobna je granica za sve zainteresirane 16 godina.

– Tako ćemo se pozabaviti počecima 20-og stoljeća i zaviriti u berlinske i pariške plesne filmske arhive, krenuti od ‘Umirućeg labuda’ Ane Pavlove prema ‘Vještičjem plesu’ Mary Wigman, zatim razmotriti američku modernističku scenu i klasike plesa poput Marthe Graham i Merce Cunninghama. Europskim suvremenim plesom bavit ćemo se kroz belgijsku i britansku scenu 80-ih i 90-ih i utjecaj plesnog filma na širenje plesa izvan kazlišnih scena. Suvremene plesne i izvedbene prakse nezaobilazne su bez
radova Xaviera Le Roya i Jeromea Bela – pojasnila je voditeljica radionice Iva Nerina Sibila.

Nakon današnjeg teorijskog dijela radionice, sutra od 10.30 do 13.30 sati u prostoru stare knjižnice održat će se praktični dio radionice.

– Praktični dio sastoji se od demonstracija plesnih tehnika i koreografskih strategija, uz zajednički pokušaj ulaska u tjelesnu i plesačku stranu onoga što gledamo. Za radionicu nije potrebno nikakvo plesno iskustvo, nego samo interes i znatiželja. Praktični dijelovi bit će prilagođeni i dostupni svakom pojedincu – poručili su organizatori.

Cilj radionice je približiti polaznicima plesne stilove i koreografske tendencije u vremenu i prostoru njihova nastanka te ponuditi polaznicima alate za iščitavanje značenja, koreografskih namjera ili emotivnih poticaja.

Radionica je dio programa Razvoja publike Hrvatskog centra ITI i u Kninu je organizirana u suradnji s udrugom Atribut.Više informacija možete pronaći na Facebooku.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.