Kninjani žele očuvati Krčić bez hidroelektrana

Mini hidroelektrane na Krčiću bile su tema javne rasprave koju je organizirao Grad Knin kako bi građani, ekolozi i stručnjaci mogli iznijeti svoja razmišljanja o tomu hoće li ti zahvati negativno utjecati na okoliš, prenosi portal Feral News.

Na Krčiću dva poduzetnika, jedan iz Osijeka, drugi iz Knina, žele graditi mini elektrane. Krešimiru Gudelju, direktoru tvrtke Hidro Grin iz Osijeka, nije jasno zašto građani imaju takav otpor jer, kako tvrdi, planirana hidroelektrana neće imati nikakav utjecaj na okoliš.

Grad Knin svoje je mišljenje već poslao nadležnom Ministarstvu. Hidroelektrana ‘Krčić 4’ zapravo je prenamjena postojeće mlinice koja ne zahtjeva nikakvu gradnju pa za taj projekt Grad ne smatra potrebnim raditi procjenu utjecaja na okoliš. Međutim, za hidroelektranu ‘Krčić Polača’, treba raditi procjenu jer se radi o većim zahvatima i intervenciji u vodotok.

Male hidrocentrala ‘Krčić Polača’ izvela bi se na način da bi se rijeka Krčić ‘povukla’ u jedan cjevovod od nekoliko stotina metara, tamo na turbinama proizvodila električnu energiju, i onda se vraćala u svoj prirodni tok.

Kninski ekolozi, ali i građani na javnoj raspravi su pokazali da nisu skloni nikakvoj gradnji na Krčiću. Smatraju da taj prostor treba očuvati i tu razvijati turizam.

Kad prikupi sva potrebna mišljenja, nadležno će Ministarstvo odlučiti treba li za ta dva projekta raditi procjenu utjecaja na okoliš.

-Ako se gradnja realizira, u kninsku bi se blagajnu godišnje slilo oko 50 tisuća kuna. Investicije su dobre, ali naš je prioritet okoliš, kazaoje Marko Jelić gradonačelnik Knina.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.