Treću konferenciju otvorila ministrica Vesna Bedaković

Konferencija o demografskoj revitalizaciji održana u Kninu: ‘Cilj je zadržavanje mladih i povećanje nataliteta’

Konferencija na temu demografske revitalizacije i doprinosa JLP(R)S-a, koja je obuhvatila područje Šibensko-kninske i Zadarske županije izlažući demografske izazove s kojima se ova područja suočavaju, kao i moguća rješenja i primjere dobre prakse, održana je danas u dvorani Studentskog doma ‘fra Lujo Marun’ u Kninu

Treću konferenciju otvorila je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, a prigodnim govorom prisutnima su se obratili župan Goran Pauk, zamjenik župana Zadarske županije Šime Mršić, te gradonačelnik Grada Knina, Marko Jelić.

– Kroz ulaganja u turizam u ruralnim krajevima, raznim potporama i subvencijama u poljoprivredi nastojimo zadržati mlade obitelji u ruralnim krajevima. Smatram da su konferencije ovakvog tipa od iznimne važnosti kako bi se razmijenila iskustva i uskladile lokalne i nacionalne politike u cilju zadržavanja mladih i povećanju stope nataliteta u svim krajevima Lijepe naše. Zato zahvaljujem ministrici Bedeković na praksi obilaska terena radi stvaranja kvalitetnog dijaloga svih razina vlasti kako bi prebrodili, odnosno iskorijenili ‘bijelu kugu’ koja je odavno zahvatila većinu europskih razvijenih zemalja i Hrvatsku – kazao je župan Goran Pauk, te dodao kako će pitanje demografije biti u fokusu za vrijeme predsjedanja Europskom unijom.

Zamjenik Zadarskog župana, Šime mršić, naglasio je kako njihova županija nema trend iseljavanja.

– Zadarska županija nema trend iseljavanja zahvaljujući turizmu i novim radnim mjestima, tako da ću istaknuti da smo 2018. godine dosegli rekordan broj zaposlenih 60 000, a ove godine skoro 2000 više – kazao je Mršić.

Ministrica Vesna Bedeković kazala je kako je ulaganje u demografske mjere, unapređenje postojećih i kreiranje novih mjera dugoročna investicije u najvažniji stup našeg društva, a time i u gospodarsko jačanje zemlje te stvaranje i jačanje uvjeta za ostanak, ali i povratak u zemlju.

– Ova Vlada je prva u povijesti RH koja je po pitanju demografije postupila sustavno, svjesno i osviješteno i pokrenula brojne mjere s demografskim učinkom, te nas je osvijestila da demografski problemi nisu samo problemi Hrvatske već i problemi Europe. Hrvatska je prva koja je svojim zalaganjem i nastojanjima i upornošću problem demografije uspjela nametnuti kao ključno pitanje i strateški problem EU za naredno razdoblje – kazala je ministrica.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u razdoblju od 2019. do 2020. u partnerstvu s jedinicama lokalne samouprave organizira niz konferencija na temu demografske revitalizacije, aktualnih demografskih trendova kao i doprinosa JLP(R)S-a demografskoj revitalizaciji.

Konferencija je okupila predstavnike jedinica lokalne i područne samouprave s područja Šibensko-kninske i Zadarske županije, stručnjaka iz područja demografije, te predstavnika Ministarstva, javnih i državnih tijela pri čemu je naglasak na razmjeni iskustva i primjerima dobre prakse, predstavljanje mjera koje se provode na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini te problema i mogućih rješenja s kojima se općine, gradovi i županije susreću.

U sklopu Konferencije održane su panel rasprave na teme ‘Aktualne demografske prilike i perspektive demografske revitalizacije Šibensko-kninske i Zadarske županije’, ‘Temeljne povijesne odrednice demografskog razvoja sjeverne Dalmacije’, ‘Demografska kretanja u Hrvatskoj u 20. stoljeću’, ‘Utjecaj obrazovnog sustava na demografska kretanja’ , te ‘Demografske mjere, aktualni natječaji i novo financijsko razdoblje’.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.