Na proslavi Oluje bilo oko 150.000 ljudi, a zarada samo 45.000 kuna

Na proslavi ‘Oluje’, 5. kolovoza, u Kninu fiskalizirano je samo 45 tisuća kuna! A ondje je taj dan bilo više od 100 tisuća ljudi. Da je svatko ostavio samo jednu kunu, to bi bilo 100 tisuća kuna. Da je u prosjeku svatko potrošio samo 10 kuna, to je u državnom proračunu najmanje 120 tisuća kuna ‘manjka’.

“Potrošilo se puno, puno više, sigurno nekoliko milijuna kuna”, kazao je djelatnik Ministarstva financija za Zadarski portal. Naime, on je toga dana bio u Kninu kao posjetitelj, ali je imao i direktan uvid u fiskalni promet.

Primijetio je kako su se mediji tada u Kninu bavili svime, pa i time tko je pozdravljao sa ‘za dom spremni’ i prodavao ustaško znakovlje, ali nitko nije primijetio da se čitavoga toga dana nisu izdavali i fiskalizirali računi.

“Policajci su prolazili pokraj štandova i ugostiteljskih radnji i okretali glavu iako se dobro vidjelo da se obavlja ilegalna prodaja. Jedan mi je ugostitelj rekao: ‘Naplatio sam vam kavu dvije kune jeftinije zato što vam nisam izdao račun.’ Nikoga nije bilo u inspekciji i nikoga za to nije zaboljela glava. A boravili su u Kninu toga dana brojni političari. I svi su okretali glavu i pravili se da to ne vide”, ustvrdio je sugovornik.

Država je sve platila

Cijela svečanost se organizirala na teret države, a ništa od toga nije se vratilo u državnu blagajnu, osim 45 tisuća kuna, što sam osobno provjerio u sustavu.

Komunalni redari grada Knina nisu radili svoj posao, svatko je postavljao svoj štand gdje god je htio, kuhao, spremao što je god htio. Ne samo štandovi, nego i ugostitelji koji rade čitave godine nisu izdavali račun, privatne benzinske crpke nisu izdavale račun.

“Ja sam čak ručao u restoranu koji je, kasnije sam shvatio, radio ilegalno. Pokazao sam im značku iako nisam bio na zadatku, a i to nije moje područje. Oni su mi na to rekli da su blokirani i da su zatvoreni već pet godina. Dobio sam račun samo u jednom lokalu u centru Knina, i to vjerojatno zbog toga što je pokraj mene sjedio bivši predsjednik državeIvo Josipović, te još jednom u ‘Studencu’ gdje sam kupio vodu. Knin se toga dana proglasio – gradom bez poreza. Nije tu ukraden novac nekog ministra, to je novac svih nas građana od kojega se grade bolnice, škole. Biti domoljub ne znači vikati ‘za dom spremni’, nego plaćati porez svojoj državi. U tome je veličina nečije ljubavi prema svojoj domovini”, kaže djelatnik Ministrastva financija za Zadarski.hr.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.